Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Την περασμένη Πέμπτη η στήλη έλαβε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από έναν κάτοικο της Κερατέας λόγω της αναφοράς μας στις κινητοποιήσεις και τον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι εκεί για να μην κατασκευαστεί στην περιοχή τους ΧΥΤΑ. Το ηλεκτρονικό μήνυμα που ήταν ενυπόγραφο ανέφερε: «Ευχαριστούμε για το άρθρο για την Κερατέα. Είναι αγώνας γραμμένος με το δάκρυ και το αίμα τεσσάρων γενιών και για αυτό είναι ευλογημένος και δίκαιος».
Η αναφορά μας στην Κερατέα και τον αγώνα των κατοίκων της έγινε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010 και το σημείωμα είχε για τίτλο: «Δίνει ελπίδα ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας». Σήμερα μια εβδομάδα μετά από εκείνο το σημείωμα και με αφορμή το ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβε η στήλη επανερχόμεθα σε αυτόν τον αγώνα, τον οποίο θεωρούμε πρώτα απ’ όλα συμβολικό. Είναι ένας αγώνας που όπως αναφέραμε και την περασμένη εβδομάδα δείχνει δρόμους. Δείχνει πως μπορούν και το κυριότερο, πως πρέπει να αντιστέκονται οι άνθρωποι στη ζωή τους. Δείχνει πως δεν πρέπει να σκύβουν το κεφάλι και πώς να ορθώνουν στήθη αντίστασης.
Για αυτό μας άρεσε και μας αρέσει αυτή η ιστορία που έγινε στην Κερατέα. Για αυτό μας άρεσε και μας αρέσει ο αγώνας των κατοίκων της και το ότι δεν έσκυψαν παθητικά το κεφάλι. Τα έβαλαν με τα ΜΑΤ, χτυπήθηκαν, πάλεψαν και είναι σίγουρο ότι αυτοί θα είναι νικητές, όποια εξέλιξη και αν έχει το θέμα.
Κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αντιστέκεται και όλη η ελληνική κοινωνία, ειδικά τις ημέρες της κρίσης που διερχόμεθα και τις ημέρες που έρχονται και οι οποίες αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολες. Στην αναφορά μας αυτή στην Κερατέα, γράψαμε και επιμένουμε και σήμερα, πως ο αγώνας αυτός εμπεριέχει έναν πολύ μεγάλο συμβολισμό και δείχνει δρόμους και με αφορμή το ηλεκτρονικό μήνυμα του αναγνώστη, μπορούμε να αναφερθούμε και πάλι σε αυτόν και να γράψουμε το πόσο μας αρέσει ο αγώνας αυτός και το πόσο μας αρέσει να αντιστέκονται οι άνθρωποι και να μην σκύβουν το κεφάλι…

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΣΑΤΟΥΡΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΟΝΟΘΕΪΣΤΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Χριστούγεννα, η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, όλων των δογμάτων και των ομολογιών. Σύσσωμος ο χριστιανικός κόσμος εορτάζει τη γέννηση του ιδρυτού της θρησκείας, του Ιησού Χριστού, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση και στο Ισλάμ που αποτελεί συνέχεια και έχει κοινή βάση με τις δύο προηγούμενες από αυτό χρονικά θρησκείες, τον ιουδαϊσμό και τον χριστιανισμό που και αυτός με τη σειρά του αποτελεί συνέχεια του ιουδαϊσμού.
Ο Γιαχβέ των Ιουδαίων, ο Θεός των Χριστιανών και ο Αλάχ των Μουσουλμάνων είναι το ίδιο ακριβώς πρόσωπο, ενώ και στην ισλαμική παράδοση (σουνιτική και σηιτική) που ξεκινά από την υπαγόρευση του Κορανίου στον Μωάμεθ από τον αρχάγγελο Γαβριήλ, υπάρχει η Δευτέρα Παρουσία στην οποία ένας εκ των κριτών θα είναι ο δικός μας Ιησούς Χριστός.
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που δείχνουν την κοινή καταγωγή και τις πολλές ομοιότητες που υπάρχουν στις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες και το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τις γιορτές, αλλά και με τα μυστήρια και των τριών θρησκειών που μοιάζουν και αυτά και έχουν τις ρίζες τους στις θρησκείας και τις λατρευτικές παραδόσεις της αρχαιότητας.
Η θεία κοινωνία για παράδειγμα έχει καταβολές στον Διόνυσο, ενώ τα Χριστούγεννα αποτελούν συνέχεια των Σατουρνάλιων, μιας γιορτής που προέρχεται από την Αρχαία Ρώμη και γιορταζόταν στις 25 Δεκεμβρίου κάθε έτους στη μνήμη του Θεού Σατούρνου (Κρόνου). Η γέννηση του Ιησού από την άλλη πλευρά, δεν έχει γίνει σύμφωνα με τις μαρτυρίες και την ιστορική έρευνα ούτε στις 25 Δεκεμβρίου (μάλλον εντός του μήνα Σεπτεμβρίου τοποθετείται), ούτε το έτος που έχουμε καθορίσει ως μηδέν λόγω της γέννησης του Χριστού, αλλά 4 έως 7 χρόνια νωρίτερα, όπως και πάλι η ιστορική έρευνα έχει αποδείξει και πολύ αργότερα επελέγη η 25η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία που εορτάζεται η γέννηση του Ιησού από την εκκλησία.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...

Αυτές τις ημέρες στην Κερατέα συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο, αλλά και ελπιδοφόρο συνάμα. Αυτές τις ημέρες στην Κερατέα οι κάτοικοι δείχνουν τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει αντίσταση, τι σημαίνει να μάχεσαι και να μην υποκύπτεις.
Μας αρέσει πολύ η στάση των κατοίκων της Κερατέας. Μας αρέσει το ότι δεν σκύβουν το κεφάλι, δεν υποκύπτουν, δεν λένε «ναι» και αφήνονται στο μοίρα που άλλοι επέλεξαν για αυτούς. Απέναντι στις χιλιάδες αστυνομικών που το κράτος έστειλε για να προστατέψει τα σχέδιά του και να φτιάξει εκεί έναν ΧΥΤΑ με τον οποίο διαφωνεί πλήρως η τοπική κοινωνία, οι κάτοικοι επέλεξαν έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της αντίστασης που είναι ελπιδοφόρος και αισιόδοξος και που μπορεί να δείξει το δρόμο και τους τρόπους αντίδρασης και στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Αυτές τις ημέρες στην Κερατέα συμβαίνει ότι και στην υπόλοιπη Ελλάδα από την πλευρά του κράτους. Αυτές τις ημέρες στην Κερατέα η κρατική αναλγησία και σκληρότητα δείχνουν το πραγματικό πρόσωπό τους. Μέχρι και πλαστικές σφαίρες χρησιμοποίησε η αστυνομία εναντίον των κατοίκων της Κερατέας. Μέχρι και μεθόδους που κατά πολλούς θύμισαν άλλες εποχές που νομίζαμε ότι είχαν περάσει ανεπιστρεπτί χρησιμοποίησε η ΕΛΑΣ, η σοσιαλιστική ΕΛΑΣ αυτής της περιόδου. Μπλόκα και έλεγχοι αυτοκινήτων και πολιτών, πλαστικές σφαίρες και επιθέσεις της αστυνομίας σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους είναι στην ημερήσια διάταξη στην Κερατέα, αλλά όλοι αυτοί που επινόησαν αυτά τα πράγματα λογάριασαν δίχως τις αντιστάσεις της κοινωνίας. Είναι καταπληκτικό αυτό που συμβαίνει στη Κερατέα. Ο αγώνας των κατοίκων, η αυτοοργάνωσή τους, η βοήθεια που τους παρέχεται από οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός και βοηθούν τραυματισμένους πολίτες και αστυνομικούς. Είναι καταπληκτικός αυτός ο αγώνας. Εμπνέει και δίνει αισιοδοξία για την

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΠΙΘΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ

Λέτε να ζούμε εποχές Λαμπράκηδων; Λέτε η ιστορία και τα γεγονότα να μας επιφυλάσσουν πέραν του αρνητικού κλίματος που επικρατεί και των σκληρών οικονομικών μέτρων, να ζήσουμε αυτή την υπέροχη, τη ρομαντική, την ποιητική και τη γεμάτη αγώνες ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’60;
Η «Σπίθα» πάντως, άναψε, ο κύβος ερρίφθη και μία από τις τελευταίες ελπίδες, αλλά και ηχερές φωνές παρέμβασης της χώρας δήλώσε και πάλι παρόν και μάλιστα δήλωσε παρόν στα δύσκολα όπως έκανε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του που ήταν γεμάτη από φυλακές, εξορίες και αγώνες για τον ελληνισμό.
Ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοίνωσε χθες σε μία βαρυσήμαντη ομιλία του διάρκειας δυόμισι ωρών την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία «Σπίθα». Μια «Σπίθα» που ανάβει για να συμπεριλάβει όλη την Ελλάδα., όλους τους Ελληνες και να καταγγείλει την προδοτική πολιτική για τη χώρα και την εθνική της κυριαρχία όλων όσων κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια και ιδιαιτέρως των σημερινών κυβερνώντων.
Η «Σπίθα» ξεκίνησε με κάλεσμα του Μίκη σε «ανυπακοή» απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες, όπως είπε, προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση και από τη μία πλευρά οδηγούν το λαό στη φτώχεια, ενώ από την άλλη εκχωρούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στις ξένες δυνάμεις. Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε στη διάρκεια της ομιλίας του ο Μίκης Θεοδωράκης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει στην ουσία βάλει ενέχυρο στη συμφωνία που υπέγραψε με την τρόικα ελληνικά εδάφη (!) τα οποία θα τα παραχωρήσει αν δεν μπορέσει κάποια στιγμή να αποπληρώσει το δάνειο.
Ανυπακοή λοιπόν, όπως ορίζει και η ακροτελεύτια διάταξη του συντάγματός μας, το άρθρο 120, στο οποίο αναφέρεται ότι η τήρηση του συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία, όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση με τις συμφωνίες που υπογράφει με την τρόικα.