Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Η πρώτη εβδομάδα στο "ολυμπιακό" Πεκίνο

Σχεδόν μια εβδομάδα στο ολυμπιακό Πεκίνο και ο καιρός έχει φτιάξει. Η βροχή των προηγουμένων ημερών έδιωξε την υγρασία και αυτή την αποπνικτική και αφόρητη ζέστη και η κινεζική πρωτεύουσα αντέχεται. Εκείνο που δεν αντέχεται είναι η ελληνική παρουσία, αν και με τον Χρήστο Τσακμάκη σαν να αναπτερώθηκε λίγο το ηθικό.
Σχεδόν μια εβδομάδα στο Πεκίνο και όλα έχουν συμβεί. Νεκρός τουρίστας, επιθέσεις αυτοκτονίας με πολλούς νεκρούς στην Κίνα και η ολυμπιακή εκεχειρία που «έσπασε» με την έναρξη των Αγώνων αφού λίγο μετά την παρέλαση της ρώσικης αποστολής στο στάδιο στην τελετή έναρξης, η Ρωσία ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς στη Γεωργία. Η ΔΟΕ απέκλεισε τη Θάνου από τους Αγώνες και ο κύκλος τη 12ης Αυγούστου 2004 έκλεισε. Πρωτοφανής απόφαση, αλλά τι να περιμένεις από τη ΔΟΕ. Είναι αυτή που έκανε επίτιμο μέλος της τον Χένρι Κίσιγκερ, τον άνθρωπο που όπως έχει πει ένας Αμερικάνος δημοσιογράφος: «Όταν δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια δεν μετρά προβατάκια, αλλά καμένα μωρά Βιετναμέζων…»
Στο Πεκίνο ανασύρθηκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας. Ο,τι και αν έγινε, όμως, στην τελετή έναρξης η στιγμή που θα μείνει αξέχαστη είναι η στιγμή που εμφανίστηκε η ελληνική σημαία στο στάδιο για να ξεκινήσει η παρέλαση και ο κόσμος άρχισε να φωνάζει «Hellas, Hellas».
Τους Αγώνες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν και τα Σκόπια, αλλά δεν τους βγήκε.
Εκείνο που δεν έχει αλλάξει τόσες ημέρες εδώ και βεβαίως δεν θα αλλάξει καθόλου, είναι η τεράστια δυσκολίας στην συνεννόηση με τους ντόπιους, παρά τους φιλότιμους και ευγενέστατους εθελοντές και οι ταξιτζήδες που δεν μιλούν λέξη αγγλικά και δε ξέρουν τους δρόμους ή κάνουν ότι δεν τους ξέρουν…

1 σχόλιο:

Μάρκος είπε...

Κρίμα...υποτίθεται ότι κάνετε χρόνια ρεπορτάζ Ολυμπιακών Αγώνων, και γράφετε ότι ανασύρθηκε ο πρώην βασιλιάς από το χρονοντούλαπο της ιστορίας; Ο πρώην βασιλιάς είναι μέλος της ΔΟΕ, δεν σας το είπαν; Ή μήπως το ρεπορτάζ που κάνετε αφορά μόνο τα πλουσιοπάροχα γεύματα που σας παρέχονται-όχι προσωπικά εσάς, σε όλους τυος δημοσιογράφους εννοώ- στις αποστολές ή τα μανικετόκουμπα που κάνετε συλλογή; Οκ, καλό να το παίζουμε αριστεροί, αλλά τουλάχιστον ας μην παραπληροφορούμε τον κόσμο. Σε κάθε Ολυμπιάδα ο πρώην βασιλιάς είναι στο πλευρό των ελλήνων αθλητών. Βγάλτε τις παρωπίδες...