Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΠΣΑΤ ΠΛΕΟΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

    Πριν τρία χρόνια, μαζί με μια ομάδα συναδέλφων, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την αναβάθμιση του ρόλου του ΠΣΑΤ στο νέο τοπίο που διαμορφωνόταν ήδη στα ΜΜΕ και την κοινωνία.Το Σώμα των Αθλητικών Συντακτών, μου επεφύλαξε την ύψιστη τιμή με την εκλογή μου στην προεδρεία του Συνδέσμου.
    Σε αυτή την τιμή και την πρόκληση προσπάθησα να ανταποκριθώ με τη βοήθεια του συνόλου των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
    Στην τριετία που πέρασε, ο ΠΣΑΤ όχι μόνον άντεξε, αλλά έκανε βήματα προς το μέλλον και ανταποκρίθηκε στον ιστορικό του ρόλο. Σε μια από τις πλέον δύσκολες εποχές για τον Τύπο, με το τοπίο και τις εργασιακές σχέσεις να αλλάζουν δραματικά, με τις ατομικές συμβάσεις, τις περικοπές μισθών, την απώλεια θέσεων εργασίας, την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία και τα μπλοκάκια να αποτελούν τον κανόνα. Με τους ξυλοδαρμούς και τη βία εναντίον των αθλητικών συντακτών να αυξάνονται και την επιχείρηση χειραγώγησης του Τύπου να είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
    Σε όλα αυτά αντέξαμε, αλλά κάναμε και σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Πήραμε ιστορικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η αναγνώριση της δημοσιογραφικής εργασίας στο διαδίκτυο. Με γνώμονα, λοιπόν, το συμφέρον των Αθλητικών Συντακτών και την ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση του ρόλου του Συνδέσμου μας, αποφάσισα να θέσω και πάλι υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου στις προσεχείς εκλογές, προκειμένου με τη βοήθεια των συναδέλφων που συμπορευτήκαμε έως τώρα και αυτών που θα συμπορευθούμε στη συνέχεια, να πάμε τον Σύνδεσμο ακόμη πιο ψηλά, όπως του αρμόζει.

Πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012 είχαμε υποσχεθεί:

* Την αναγνώριση από τον ΠΣΑΤ της δημοσιογραφικής εργασίας στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

* Παρέμβαση στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ για την ασφάλιση των Αθλητικών Συντακτών, οι οποίοι εργάζονται στα γραφεία Τύπου των Αθλητικών Ομοσπονδιών, Λιγκών και των ΠΑΕ, ΚΑΕ.

* Την εναρμόνιση του Καταστατικού του Συνδέσμου στις απαιτήσεις της νέας εποχής και του νέου διαμορφούμενου τοπίου στα ΜΜΕ.

* Τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ΠΣΑΤ, κατά τα προβλεπόμενα από το καταστατικό του, που πρέπει να γίνει πιο παρεμβατικός, διεκδικητικός, με θέση, άποψη και πρόταση σε όλα τα προβλήματα της δουλειάς μας.

* Την ενεργοποίηση των Περιφερειακών Επιτροπών και δημιουργία Επιτροπών σε μια σειρά από θέματα, προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των συναδέλφων στη νέα προσπάθεια.

* Τη διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, στροφή στην εκπαίδευση των Αθλητικών Συντακτών.

* Τη διαρκή προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα γήπεδα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

* Την επίτευξη της οικονομική εξυγίανσης και αυτοδυναμίας του Συνδέσμου.

* Την αναβάθμιση της Γιορτής των Κορυφαίων, των Δημοσιογραφικών Βραβείων και των λοιπών εκδηλώσεων. Τι κάναμε στην τριετία που πέρασε:

* Αναγνωρίστηκε η δημοσιογραφική εργασία στο διαδίκτυο από τον ΠΣΑΤ με το νέο του Καταστατικό. Πρωτοπόρησε έτσι ο ΠΣΑΤ και ως αναγνώριση αυτού, μετείχε και στην επιτροπή που συγκρότησε η ΕΣΗΕΑ για την αναγνώριση και εκ μέρους της, της δημοσιογραφικής εργασίας στο Διαδίκτυο. Από τον Μάρτιο του 2014 πλέον, στον ΠΣΑΤ, εγγράφονται Αθλητικοί Συντάκτες που εργάζονται σε ενημερωτικές Ιστοσελίδες.

* Το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ δέχθηκε την ασφάλιση των Αθλητικών Συντακτών, οι οποίοι εργάζονται στα γραφεία Τύπου των Αθλητικών Ομοσπονδιών, των Λιγκών και της ΓΓΑ. Για να τεθεί σε ισχύ η διάταξη, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία πρόκειται να κατατεθεί άμεσα, με την έναρξη του νομοθετικού έργου της νέας βουλής.

* Το Καταστατικό του Συνδέσμου τροποποιήθηκε. Το νέο Καταστατικό που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2014, είναι σύγχρονο και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της νέας εποχής και του νέου διαμορφούμενου τοπίου στα ΜΜΕ.

* Ο ΠΣΑΤ έγινε παρεμβατικός και σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ και τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές Ενώσεις ασχολήθηκε και με εργασιακά θέματα των Αθλητικών Συντακτών και των αθλητικών ΜΜΕ σε όλη τη χώρα, ξεπερνώντας αγκυλώσεις του παρελθόντος.

* Με παρέμβαση του ΠΣΑΤ στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ επιτεύχθηκε η αναγνώριση της μισθωτής εργασίας σε Αθλητικά Μέσα που διέθεταν μόνο συνεργάτες (π.χ. OTE TV)

* Ενεργοποιήθηκαν, συγκροτήθηκαν με μέλη εκτός Διοικητικού Συμβουλίου και δουλεύουν όλες οι Επιτροπές που προβλέπονται από το νέο καταστατικό, όπως η Επιτροπή Αθλημάτων και οι Περιφερειακές Επιτροπές, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση της συμμετοχής των συναδέλφων και την αποκέντρωση στην προσπάθεια επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων.

* Με τις Επιτροπές πόλεων, η Περιφέρεια απέκτησε μεγαλύτερη συμμετοχή στα δρώμενα του Συνδέσμου και στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

* Ο ΠΣΑΤ απέκτησε γραφεία και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι το δεύτερο γραφείο που αποκτά ο ΠΣΑΤ στην Περιφέρεια μετά από αυτό της Θεσσαλονίκης και το τρίτο με τα ιδιόκτητα γραφεία του Συνδέσμου στην Αθήνα.

* Έγιναν επισκέψεις και συναντήσεις με τους αθλητικούς συντάκτες των πόλεων της Περιφέρειας.

* Διοργανώθηκαν μια σειρά από Σεμινάρια και μάλιστα στην Περιφέρεια.

* Με το νέο Καταστατικό, ιδρύθηκε η Ακαδημία Αθλητικών Συντακτών, η οποία έχει σκοπό τη Δια Βίου εκπαίδευση των αθλητικών συντακτών, την επιμόρφωση και πιστοποίηση των νέων δημοσιογράφων και των φοιτητών/σπουδαστών δημοσιογραφίας.

* Η Ακαδημία Αθλητικών Συντακτών διοργάνωσε ήδη το 1ο Θερινό Σχολείο Αθλητικών Συντακτών στην Αρχαία Ολυμπία τον Σεπτέμβριο του 2014.

* Μέσω της Ακαδημίας Αθλητικών Συντακτών, ξεκίνησε συνεργασία με τα τμήματα ΜΜΕ των Πανεπιστημίων της χώρας, με το Καποδιστριακό και το Πάντειο στην Αθήνα και το Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αρχίσουν πιλοτικά σεμινάρια Δια Βίου εκπαίδευσης των Αθλητικών Συντακτών, Ελλήνων αλλά και ξένων.

* Με αυτή τη συνεργασία και το άνοιγμα του ΠΣΑΤ στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ξεκίνησε να διδάσκεται το αθλητικό ρεπορτάζ στα τμήματα ΜΜΕ των τριών Πανεπιστημίων (Καποδιστριακό, Πάντειο, Αριστοτέλειο), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για τη συμμετοχή του ΠΣΑΤ σε εγχώρια και διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα.

* Η οικονομική εξυγίανση του Συνδέσμου προχωρά. Τα χρέη μειώθηκαν κατά 16.000 ευρώ και στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που υπάρχει, ο ΠΣΑΤ καταφέρνει όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά και να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον.

* Ο ΠΣΑΤ στράφηκε και σε αναζήτηση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και ετοιμάζεται εκ νέου η κατάθεση φακέλου για τη συμμετοχή σε ένα από αυτά.

* Στο θέμα των ανέργων, για πρώτη φορά επιλέχθηκαν κατόπιν κλήρωσης, άνεργοι Αθλητικοί Συντάκτες για να καλύψουν κενές θέσεις στις επιτροπές του ΟΠΑΠ.

* Η ταυτότητα Μέλους του ΠΣΑΤ, της οποίας η τιμή μειώθηκε κατά 50%, αναβαθμίστηκε και ισχυροποιήθηκε, αφού με παρέμβαση του Συνδέσμου καταργήθηκαν οι δημοσιογραφικές ταυτότητες της ΓΓΑ και του ΕΣΑΚΕ.

* Νέα δημοσιογραφικά θεωρεία και νέες αίθουσες Τύπου, έγιναν σε μια σειρά από γήπεδα (Καραϊσκάκη, Τούμπα, Τρίπολη, Βέροια, Καλλονή, Ριζούπολη).

* Υπήρξε και υπάρχει συνεχή συνεργασία με τις Λίγκες Ποδοσφαίρου, Μπάσκετ και Βόλεϊ για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων, που άπτονται των συνθηκών εργασίας των αθλητικών συντακτών. Ειδικά με τη Super League, ο ΠΣΑΤ συμμετέχει στην εβδομαδιαία σύσκεψη που γίνεται πριν από κάθε αγωνιστική.

* Υπήρξε και υπάρχει συνεχής και καλή συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τις Αθλητικές Ομοσπονδίες.

* Η Γιορτή των Κορυφαίων είναι πλέον αναβαθμισμένη, κοστίζει πολύ λιγότερο στο Σύνδεσμο και προσελκύει αρκετούς χορηγούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γιορτή του 2014, η οποία στοίχισε 11.000 ευρώ και είχε έσοδα 42.000 ευρώ.

* Ο θεσμός των Δημοσιογραφικών Βραβείων αναβαθμίστηκε και αυτός. Οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ και η επιτροπή βραβείων διευρύνθηκε. Συνεχίζεται επίσης, η διοργάνωση του Ελληνοκυπριακού Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών, σε συνεργασία με την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου.

* Η εκπροσώπηση και η παρουσία του ΠΣΑΤ στα διεθνή όργανα όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά αναβαθμίζεται. Ο συνάδελφος Γιάννης Δάρας επανεξελέγη τον Απρίλιο του 2014 για δεύτερη θητεία στην προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS-Europe) και αντιπρόεδρος στην Παγκόσμια Ένωση Αθλητικών Συντακτών (AIPS). Έλληνες Αθλητικοί Συντάκτες επίσης, μετέχουν στις περισσότερες από τις Επιτροπές Αθλημάτων της AIPS. Ο ΠΣΑΤ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της νέας Ένωσης Αθλητικών Συντακτών των χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ μετέχει στην πρώτη πενταμελή εκτελεστική επιτροπή που εξελέγη τον Οκτώβριο του 2014.

Ο ΠΣΑΤ αύριο! 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

    Όλα αυτά είναι λίγα μπροστά σε αυτά που μπορούν και πρέπει ακόμη να γίνουν. Μπροστά σε αυτά που οι προκλήσεις των καιρών και του νέου τοπίου στα ΜΜΕ επιτάσσουν. Μπροστά σε αυτά που θα επιχειρήσουμε και που ονειρευόμαστε να γίνουν. Σε αυτή την προσπάθεια δεν ήμουν και δεν είμαι μόνος.
    Όλα έγιναν με την αμέριστη συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία ευχαριστώ θερμά για τη βοήθεια και την προσφορά τους στο Σύνδεσμο. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και θα είναι και πάλι ομαδική, με συναδέλφους μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και κάποιους ακόμη που έχουν τη διάθεση, το μεράκι και την αγάπη για το Σύνδεσμο και το λειτούργημα που ασκούμε να συνεισφέρουν και τους οποίους θέλω επίσης να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή τους.
    Στη νέα τριετία που ξεκινά οι στόχοι μας θα είναι να παγιώσουμε τις κατακτήσεις της θητείας που τελειώνει, αλλά και να πετύχουμε νέες. Με γνώμονα και πρωταγωνιστή πάντα τον Αθλητικό Συντάκτη και την αναβάθμιση του ρόλου του, σας καλώ και σας καλούμε να συμμετάσχετε στη νέα μας προσπάθεια που ως άξονες θα έχει:

* Την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής στροφής του ΠΣΑΤ με την πλήρη λειτουργία της Ακαδημίας Αθλητικών Συντακτών με προγράμματα Δια Βίου εκπαίδευσης, είτε αυτόνομα από τον ΠΣΑΤ, είτε σε συνεργασία με τα τμήματα ΜΜΕ των Πανεπιστημίων της χώρας, με το Καποδιστριακό και το Πάντειο στην Αθήνα και το Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη.

* Την ολοκλήρωση με την απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση της διαδικασίας ασφάλισης των Αθλητικών Συντακτών που εργάζονται στα γραφεία Τύπου των Αθλητικών Ομοσπονδιών, των Λιγκών και της ΓΓΑ από το ΕΤΑΠ-MME. Επόμενος άμεσος στόχος, η ασφάλιση στο Ταμείο και των αθλητικών συντακτών που εργάζονται στα γραφεία Τύπου των ΠΑΕ, ΚΑΕ και ΤΑΠ.

* Την αξιοποίηση των εγκεκριμένων κοινοτικών πόρων για τη δημιουργία συνεταιριστικών Αθλητικών ΜΜΕ, έτσι ώστε να εργασθούν σε αυτά άνεργοι Αθλητικοί Συντάκτες.

* Δημιουργία νέας Ιστοσελίδας και web radio- tv από τον ΠΣΑΤ, που θα απασχολεί άνεργους Αθλητικούς Συντάκτες και θα μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά, προκειμένου να έχει έσοδα.

* Την ακόμη μεγαλύτερη αποκέντρωση της λειτουργίας του Συνδέσμου, η οποία θα επιτευχθεί με το να αποκτήσουν περισσότερες αρμοδιότητες οι Περιφερειακές Επιτροπές που λειτουργούν με την ισχύ του νέου μας Καταστατικού.

* Την ένταξη σε πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης και του αρχείου του ΠΣΑΤ.

* Την ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση της Γιορτής των Κορυφαίων, των Δημοσιογραφικών Βραβείων και όλων των επί μέρους εκδηλώσεων του Συνδέσμου.

* Την ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση της Ταυτότητας του ΠΣΑΤ, ως αναγνώριση της δυναμικής του Συνδέσμου μας.

* Τη συνέχιση των προσπαθειών για την εξεύρεση χώρου που θα στεγάσει το Σπίτι του Αθλητικού Συντάκτη (νέα γραφεία, Ακαδημία Αθλητικών Συντακτών, μουσείο αθλητικού Τύπου, βιβλιοθήκη ΠΣΑΤ).

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

     Επαναλαμβάνω ότι τιμώ όλους όσοι προσέφεραν τις έξι και πλέον δεκαετίες ζωής του ΠΣΑΤ και έβαλε ο καθένας τους το δικό του λιθαράκι στην πορεία του Συνδέσμου.
    Ο ΠΣΑΤ είναι πάνω και πέρα από πρόσωπα και στη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισής του, δεν περισσεύει κανένας.

Σας καλώ και σας καλούμε όλους να συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και στη δημιουργία του ΠΣΑΤ του μέλλοντος, της ελπίδας και της προοπτικής.

Στον ΠΣΑΤ τον οποίο θα παραδώσουμε με υπερηφάνεια στις επόμενες γενιές Αθλητικών Συντακτών.

Με τιμή,

Σωτήρης Τριανταφύλλου
Υποψήφιος Πρόεδρος ΠΣΑΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: