Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Όταν οι ποδοσφαιριστές “έπεφταν” στο ελληνοαλβανικό μέτωπο

Εθνική επέτειος. Πριν από 75 χρόνια ξεκινούσε ο ελληνοιταλικός πόλεμος και η Ελλάδα έγραφε μία ακόμη ένδοξη σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας της. Η μικρή Ελλάδα αρνήθηκε να επιτρέψει την προσάρτησή της από τη φασιστική Ιταλία και μπήκε σε ένα πόλεμο που παρ΄ότι τα προγνωστικά για την έκβασή του δεν ήταν υπέρ της, τελικά και μέχρι την παρέμβαση της ναζιστικής Γερμανίας, έγραψε ένα μοναδικό έπος. Ένα έπος με πολλούς ήρωες, στο οποίο το ποδόσφαιρο έπαιξε το δικό του ρόλο στον εθνικό αγώνα, τόσο στη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου, όσο και στη διάρκεια της κατοχής.
Δεν είναι μόνο ότι τα πρωταθλήματα διακόπηκαν με την έναρξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 και πολλά γήπεδα λειτούργησαν ως νοσοκομεία. Είναι πως και διάσημοι ποδοσφαιριστές της εποχής, όπως ο Μίμης Πιερράκος του Παναθηναϊκού που “έπεσε” στο αλβανικό μέτωπο και ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος του Ολυμπιακού που πολεμούσε μαζί με τον Πιερράκο και οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει τη στράτευση, ντύθηκαν στο χακί και πολέμησαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Και δεν ήταν μόνο αυτοί. Ήταν και άλλοι ποδοσφαιριστές της εποχής εκείνης, λιγότερο διάσημοι, όπως ο πρώτος αξιωματικός που έπεσε νεκρός από ελληνικής πλευράς στον ελληνοιταλικό πόλεμο. Το όνομα αυτού Αλέξανδρος Διάκος, ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής του Δωριέα Χάλκης, έπεσε στην κορυφή του λόφου Τσούκα της Βόρειας Ηπείρου (λόφος με το όνομα Τσούκα, μάλιστα, υπάρχει και στην πατρίδα του Διάκου, τη Χάλκη, τον πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων). Ήταν ο πρώτος νεκρός αξιωματικός των ελληνικών στρατευμάτων, ο οποίος “έπεσε” την 1η Νοεμβρίου 1940.

1 σχόλιο:

Радомир Эра είπε...

Εάν είχατε οικονομικά προβλήματα, τότε είναι καιρός να χαμογελάσετε. Το μόνο που χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον κ. Benjamin είναι το ποσό που θέλετε να δανειστείτε και η περίοδος πληρωμής που σας ταιριάζει και θα έχετε το δάνειο σας εντός τριών εργάσιμων ημερών. Μόλις επωφελήθηκα για έκτη φορά ένα δάνειο 700 χιλιάδων δολαρίων για περίοδο 180 μηνών με τη δυνατότητα πληρωμής πριν από την ημερομηνία λήξης. Ο κ. Benjamin με βοηθάει με δάνειο. Κάντε επαφή μαζί του και θα δείτε ότι είναι ένας πολύ ειλικρινής άνθρωπος με καλή καρδιά. Το email του είναι Lfdsloans@outlook.com και ο αριθμός τηλεφώνου του WhatApp είναι +1-989-394- 3740.