Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Το μήνυμα της κουβανέζικης επανάστασης

Τέτοιες ημέρες πριν από 49 χρόνια, ολοκληρώθηκε η νίκη του μακροβιότερου επαναστατικού κινήματος του αιώνα. Τέτοιες ημέρες πριν 49 χρόνια, ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και οι σύντροφοι τους έμπαιναν θριαμβευτικά στην Αβάνα και καταλάμβαναν την εξουσία, διώχνοντας από το νησί των φιλοαμερικάνο δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα και εξοργίζοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.
Από το 1959 έως σήμερα η επανάσταση στην Κούβα παραμένει ζωντανή, παρά τα προβλήματα και τις παρεκκλίσεις που υπήρξαν στην πορεία. Λίγο μετά την επικράτηση των επαναστατών, ο Τσε Γκεβάρα έφυγε καταγγέλλοντας στην ουσία τον Φιντέλ Κάστρο με εκείνο το μνημειώδες γράμμα που του άφησε και το οποίο υπάρχει ακόμη στο μαυσωλείο του Τσε, στη Σάντα Κλάρα, 350 χιλιόμετρα από τη Αβάνα.
Η φυγή του γοητευτικού επαναστάτη Τσε ήταν ίσως το μικρότερο πρόβλημα της επανάστασης στην Κούβα, που άντεξε λίγα χρόνια μετά και την εισβολή των πληρωμένων από τη CIA αντικαθεστωτικών στον Κόλπο των Χοίρων, με πρόεδρο των ΗΠΑ τον κατ΄ ευφημισμό φιλειρηνιστή Τζον Φιτζέραλ Κένεντι.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της επανάστασης στην Κούβα είναι η διατήρηση του φρονήματος, οι διώξεις των αντικαθεστωτικών και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. Στο μεγαλύτερο νησί Μεγάλων Αντιλλών και της Καραϊβικής που έχει κάνει τεράστια άλματα στην επιστήμη και είναι αυτάρκες σε όλα τα επίπεδα, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι φτωχοί για τα δυτικά δεδομένα, αλλά ακόμη δεν αντιδρούν. Ζουν χωρίς άγχος και εξακολουθούν να στηρίζουν το καθεστώς, το οποίο αναζητά και αυτό τη νέα του ταυτότητα μπροστά στην αναπόφευκτη δυτική στροφή του.
Η επανάσταση στην Κούβα έχει στείλει εδώ και δεκαετίες το δικό της μήνυμα: Ο ρομαντισμός και το όνειρο μπορούν να επιβιώσουν, ακόμη και να κυβερνήσουν!
(Αρθρο από το GOAL NEWS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: