Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Μέρες σαν και αυτές δεν μπορεί ο νους να μην παει στα παιδιά του Πολυτεχνείου. Στα παιδιά της γενιάς εκείνης που δίδαξαν τι θα πει αγώνας, πάλη, αντίσταση και υψηλά ιδανικά. Στα παιδιά που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για τον… μεγάλο βαθμό ελευθερίας που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.
17η του Νοέμβρη μεθαύριο. Ημέρα μνήμης, ημέρα σημαντική, μεγάλη και ιστορική. Ημέρα που θα θυμίζει για πάντα τι σημαίνει ανδρεία και ηρωισμός. Ημέρα που θα μείνει στη μνήμη μας ως αυτή που έλαβε χώρα ίσως η κορυφαία οργανωμένη αντιδικτατορική πράξη. Η ημέρα της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Πριν από 35 χρόνια, στις 17 Νοεμβρίου 1973, το φοιτητικό κίνημα της χώρας παρέδιδε μαθήματα αντίστασης και ηρωισμού. Οι φοιτητές και ξοπίσω τους το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών της χώρας έδωσαν τις μάχες τους και τις κέρδισαν για τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας. Κάποιοι δεν έζησαν για να τα χαρούν και έγιναν ήρωες, έστω και ανώνυμα. Κάποιοι στην πορεία λοξοδρόμησαν, αλλά έβαλαν και αυτοί το λιθαράκι τους στη σημερινή δημοκρατία.
Πριν από 35 χρόνια, το φοιτητικό κίνημα και ξοπίσω του όλοι οι Ελληνες δημοκράτες, στάθηκαν με ανδρεία μπρος στα τανκ των συνταγματαρχών για αυτά τα υψηλά ιδανικά. Ο αγώνας των φοιτητών εξελίχθηκε σε αγώνα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας που διεκδικούσε το απλό και το αυτονόητο που της στέρησαν οι εγκάθετοι των ξένων δυνάμεων και επίορκοι Ελληνες αξιωματικοί, την ελευθερία του.
Εκείνη η θυσία και εκείνος ο αγώνας δεν πήγαν χαμένα. Αξιζαν τον κόπο έστω και αν η γιορτή φθείρει. Στις καρδιές μας καις τις καρδιές όλων των αγνών Ελλήνων, όμως, δεν θα φθαρεί ποτέ. Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, σε αυτούς που έπεσαν και σε αυτούς που έδωσαν τις μάχες ενάντια στη δικτατορία. Το Πολυτεχνείο είναι το σύμβολο γενεών, είναι το σύμβολο ενός ηρωικού αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία , τη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: