Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Hταν τέτοιες ημέρες στα 1830 όταν το κομμάτι γης που ζούμε αποκτούσε και επισήμως την ανεξαρτησία του και γινόταν κρατική οντότητα. Σε αυτό οδήγησαν οι αγώνες των προγόνων μας και των υπέροχων αυτών αγωνιστών της επανάστασης του γένους το 1821, στην οποία πολλοί σύρθηκαν για να πάρουν μέρος και άλλους τους ενέταξε η σχολική ιστορία μεταγενέστερα.
Ηταν τέτοιες ημέρες, στις 22 Ιανουαρίου του 1830 με το παλαιό ημερολόγιο ή 3 Φεβρουαρίου με το νέο, όταν οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας, η οποία έλαβε και επισήμως διεθνή αναγνώριση. Πρόκειται για το πρωτόκολλο (διάσκεψη) του Λονδίνου, κατά την οποία διακηρύχθηκε η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας και η απόσπασή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, πράξη η οποία συνιστούσε διεθνή αναγνώριση του ελληνικού κράτους, και κατά συνέπεια την ίδρυση και την έναρξη της ύπαρξής του ως κρατικής οντότητας.
Αυτή ήταν η πρώτη πράξη αναγνώρισης του κομματιού της γης που ζούμε ως διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους. Ένα κομμάτι γης που αρχικά ήταν μικρό, καθώς η συνοριακή τοποθετήθηκε σε Αχελώο, Σπερχειό και Οίτη, αλλά άφηνε έξω μεγάλος μέρος της Στερεάς Ελλάδας. Το κομμάτι αυτό γης, όμως, συνεχώς και μεγάλωνε και με την τελευταία προσθήκη εδάφους που έγινε το 1947 με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, έφθασε να είναι η χώρα στην οποία ζούμε σήμερα και με τα όρια που έχει σήμερα.
Με το πρωτόκολλο του Λονδίνου και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, άρχισε και η παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων. Η συνθήκη αναγνώρισης της ανεξαρτησίας προέβλεπε χωρίς να ερωτηθούν οι Ελληνες την πολιτειακή μορφή του νέου κράτους που ήταν η μοναρχία και παρεχόταν στις μεγάλες δυνάμεις το δικαίωμα εκλογής του βασιλιά χωρίς και πάλι να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός.
«Ηγεμών Άρχων της Ελλάδος» ορίστηκε ο Λεοπόλδος του Σαξ-Κόμπουργκ, ο οποίος όμως αρνήθηκε το θρόνο και έτσι πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας τοποθετείται ο γεννηθείς εις το Σάλτσμπουργκ, ο Βαυαρός πρίγκιπας Οθωνας.

1 σχόλιο:

Μάρκος είπε...

Πολύ καλό το άρθρο συο, απλά να κάνω μερικές επισημάνσεις:
πρέπει να κρίνουμε τα γεγονότα με τα δεδομένα του τότε,κι όχι του σήμερα. Συνεπώς, είναι απολύτως λογικό ότι δεν ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός για τη μορφή του πολιτεύματος. Χωρίς επίσημα στοιχεία πόσοι είναι οι κάτοικοι και ποιοι, χωρίς εκλογικούς καταλόγους, δεν ήταν εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά επίσης σκέψου ότι εν έτει 1830, το πολίτευμα που κυριαρχούσε ήταν η μοναρχία, και ήταν μια φυσική εξέλιξη.
-επίσης ξεχνάμε ότι μέχρι το 1830, έγιναν και 2-3 εμφύλιοι μεταξύ των ελλήνων που μόλις είχαν επαναστατησει. Οπότε καταλαβαίνεις πόσο άτοπο θα ήταν να μην έβαζαν οι Μεγάλες Δυνάμεις κάποιον μονάρχη δικής τους επιλογής.