Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Γεννήθηκε στο Κάστρο, το σημερινό Ηράκλειο της Κρήτης σαν σήμερα 18 Φεβρουαρίου 1883. Εζησε, περιηγήθηκε στην ζωή και στον πλανήτη και τα γραπτά του αποτελούν τη βάση της φιλοσοφίας του 20ου αιώνα. Είναι ίσως η μεγαλύτερη μορφή που έχει αναδείξει η σύγχρονη ελληνική φιλοσοφία και η σκέψη του μπορεί να θεωρηθεί εφάμιλλη του Νίτσε.
Είναι ο Νίκος Καζαντζάκης, εκ των μεγαλυτέρων Ελλήνων της σύγχρονης ιστορίας του τόπου τούτου. Είναι ο άνθρωπος που έδειξε όχι απλά ατραπούς, αλλά λεωφόρους σκέψεων στην υφήλιο και που όσα χρόνια και αν περάσουν θα παραμείνει μεγάλος.
«Ακουσες την κραυγή και κίνησες και μαζί σου κίνησε όλο το συναπάντημα του ανθρώπου», γράφει κάπου στην «Αναφορά στον Γκρέκο» που στην ουσία είναι η αυτοβιογραφία του και μια σύνθεση όλων των έργων του. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία, αν όχι το καλύτερο, που έχει να παρουσιάσει η ελληνική λογοτεχνία και που όποιος το διάβασε έγινε σίγουρα πλουσιότερος, αν δεν άλλαξε τη σκέψη του και τον τρόπο που ζούσε. Πρόκειται για ένα έργο μυθικό που όμως, είναι και πραγματικό και που όπως εκεί έγραψε ο Καζαντζάκης: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».
Η επιγραφή αυτή υπάρχει και στον τάφο του, στην τάπια Μαρτινέγκο, εκεί απ΄ όπου μέσα από το κάστρο αγναντεύει το Κάστρο, εκεί όπου τον συνόδευσε όχι μόνο ο Ελληνισμός, αλλά η Οικουμένη ολόκληρη. Εκεί που οι ιερείς, πλην ενός και ανδρείου που δεν φοβήθηκε και ονομαζόταν Σταύρος Καρπαθιωτάκης, δεν τόλμησαν να πάνε. Εκεί που παρ΄ ότι βρίσκεται από τις 26 Οκτωβρίου 1957, όταν η καρδιά του μεγάλου Ελληνα σταμάτησε να χτυπά, εξακολουθεί να χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας φιλοσοφίας, λογοτεχνίας και διανόησης.
Για την ιστορία ο Σταύρος Καρπαθιωτάκης ήταν στρατιωτικός ιερέας και την επομένη της κηδείας του Καζαντζάκη τιμωρήθηκε από τον διοικητή του. Επίσης για την ιστορία ο Καζαντζάκης δεν αφορίστηκε ποτέ, όπως τα τελευταία χρόνια ενημέρωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο υπάγεται η ημιαυτόνομη κρητική εκκλησίας, παρά τις προσπάθειες της ελλαδικής εκκλησίας να το κάνει.
Ισως διότι ο Καζαντζάκης ήταν πιο χριστιανός απ’ όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: