Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΝΙΤΣΕ

Με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες» οργανώνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ των Ελλήνων και διαμαρτυρίας για τα σκληρά μέτρα που επέβαλλαν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι. Πολίτες όλου του κόσμου πρόκειται να εκφράσουν σήμερα την αντίθεσή τους σε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, κάτι που εδώ και καιρό κάνουν πολιτικοί από ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι αλήθεια πως η άποψη των ξένων για την Ελλάδα δεν είναι αυτή που διαμορφώνει μερίδα ΜΜΕ που εξυπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα, ούτε μερίδα πολιτικών. Η άποψη της πλειοψηφίας ξένων πολιτικών και πολιτών για την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη, έχοντας συναίσθηση της σκληρότητας που βιώνει ο λαός.
Θα λέγαμε για πολλούς ξένους και έχοντας και βαθιά γνώση της ιστορίας και στο σημείο αυτό θα αναφέρουμε την άποψη που είχε για τους Αρχαίους Ελληνες ένας εκ των σημαντικότερων φιλοσόφων της δυτικής σκέψης που ονομάστηκε και μείζων φιλόσοφος, ο Γερμανός Φρειδερίκος Νίτσε που επηρέασε στον απόλυτο βαθμό τη μετέπειτα σκέψη και φιλοσοφία.
Στα 1870 ο Νίτσε έγραψε ένα από τα σημαντικότερα έργα του που είναι «η γέννηση της τραγωδίας» και αναφέρεται στο δυϊσμό του απολλώνιου και του διονυσιακού και στο μεταφυσικό θαύμα όπως αναφέρει της ένωσης αυτών των δύο και της γέννησης της τραγωδίας. Σε κάποιο σημείο ο Νίτσε που υμνεί τους Ελληνες γράφει: «Οι Ελληνες, η πιο επιτυχημένη ανθρώπινη φυλή, η πιο ωραία, η πιο ζηλευτή, η πιο ικανή να μας σαγηνεύει προς όφελος της ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: