Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

"Δεν είναι δυνατόν να κωφεύουμε όταν η Ιστορία χτυπά την πόρτα μας", υπογραμμίζει στην "Αυγή" της Κυριακής ο Μανώλης Γλέζος, ενώ παράλληλα προσθέτει πως "κι αν δεν είμαστε παρόντες στο προσκλητήριο των καιρών, η ζωή η ίδια, το πολιτικό γίγνεσθαι, θα μας καταχωρίσει στους απόντες". Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού της Πολιτικής Συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, μιλάει για τη δυνατότητα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν ούτε 51% ούτε 151 βουλευτές, ενώ τονίζει ότι είναι στα χέρια των λαών η δυνατότητα "να μετατρέψουν την Ευρώπη του Διευθυντηρίου των Ολιγοπωλίων σε Ευρώπη των Λαών". Σε ό,τι αφορά τον ίδιο και τον τρόπο που θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, λέει πως θα είναι και πάλι στις επάλξεις, "διότι 'έκαστος εφ' ω ετάχθη' προς όφελος του συνόλου".
* Μπορεί να απαλλαγεί η Ελλάδα από την τρόικα και τους εντολοδόχους της;
Η δυνατότητα να απαλλαγεί ο ελληνικός λαός από τον δικομματισμό και τις παραφυάδες του, καθώς και από όλο το σύστημα της υποτέλειας και της μειοδοσίας, υπάρχει. Το πρόβλημα βρίσκεται στο αν υπάρχει η ικανότητα να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα.
Η ικανότητα μπορεί να αποκτηθεί αν τα καταφέρει η Αριστερά να μετουσιώσει την απελπισία, την οργή, την αγανάκτηση του λαού σε πολιτική πράξη. Γι' αυτό, όμως, απαιτείται βούληση προς τούτο. Με το ζόρι δεν γίνεται τίποτε.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο πορεύεται προς τις εκλογές με αισιοδοξία που πηγάζει κι από τις δημοσκοπικές έρευνες. Πιστεύετε ότι είναι εφικτός ο στόχος να μην συγκεντρώσουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ούτε 51% ούτε 151 βουλευτές;
Ο στόχος είναι εφικτός με τη διασφάλιση των προϋποθέσεων που ανέφερα. Είναι δυνατόν και να μη μπορέσουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση και αντίθετα να μπορέσουν να το πετύχουν τα κόμματα της Αριστεράς. Αρκεί να το θελήσουμε και να επιβραβευτεί από τον λαό η ενωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.
* Πιστεύετε πως ο κύκλος της Ευρωζώνης έχει κλείσει, ενώ την ίδια ώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα διάλυσης της Ε.Ε. όπως τη γνωρίσαμε; Θεωρείτε ότι μαζί με τους θεσμούς αυτούς διαλύεται έτσι και το όραμα για μια "Ευρώπη των λαών";
Οι ιδιοκτήτες του κεφαλαίου και των μονοπωλίων που διευθύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησαν την Ευρωζώνη και θα την κρατήσουν όσο τους εξυπηρετεί. Αυτό, όμως, που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης είναι να αγωνιστούν και να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μετατρέψουν την Ευρώπη του Διευθυντηρίου των Ολιγοπωλίων σε Ευρώπη των Λαών.
* Βλέπουμε τόσο την ηγεσία του ΚΚΕ όσο και της ΔΗΜ.ΑΡ. να αρνούνται την κοινή δράση και την κοινή πορεία των αριστερών δυνάμεων του τόπου. Θεωρείτε ότι το αίτημα περί ενότητας των ριζοσπαστικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων του τόπου μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν προσκρούει σε αυτές τις αντιδράσεις;
Η ευκαιρία που προσφέρεται να πάρουν την πλειοψηφία του κοινοβουλίου οι δυνάμεις της Αριστεράς είναι από τις λίγες. Δεν έχουμε το δικαίωμα της άρνησης. Δεν είναι δυνατόν να κωφεύουμε όταν η Ιστορία χτυπά την πόρτα μας. Κι αν δεν είμαστε παρόντες στο προσκλητήριο των καιρών, η ζωή η ίδια, το πολιτικό γίγνεσθαι, θα μας καταχωρίσει στους απόντες.
* Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δεν μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις και γεγονότα. Τι έχετε να τους πείτε;
Σωστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, δεν δημιουργήθηκε για τις εκλογές. Θεμελιώθηκε και χτίζεται καθημερινά στην κοινή δράση για να βοηθήσει τον λαό ν' αντιμετωπίσει τη θύελλα που έχει ξεσπάσει εναντίον του. Συνεπώς δεν είναι ευκαιριακή. Αντιμετωπίζει, βέβαια, και τις εκλογές ως μια φάση και ως μια δυνατότητα, αλλά εδράζεται στους κοινούς αγώνες, στους κοινούς στόχους, που θα φέρουν τον λαό στην εξουσία.
* Μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη πήρατε μια πρωτοβουλία για τη συγκρότηση λαϊκού - πανεθνικού μετώπου. Θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές η κοινή σας προσπάθεια;
Η ΕΛΑΔΑ αποτελεί την αντίσταση απέναντι στην προσπάθεια υποδούλωσης του λαού και την αλληλεγγύη η οποία πρέπει να αναπτυχθεί για να διασωθούν τα θύματα από τη λαίλαπα που έχει ξεσπάσει εναντίον της πατρίδας μας. Συνεπώς θα υπάρχει όσο θα υπάρχουν οι λόγοι που τη δημιούργησαν.
* Μέχρι τώρα βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή των αγώνων και της κοινωνικής δράσης. Πώς μπορεί ο Μανώλης Γλέζος να προσφέρει και στην εκλογική μάχη;
Αποτελούμε ένα συλλογικό όργανο και λειτουργούμε συλλογικά. Γι' αυτό και ο Μανώλης είναι και πάλι στις επάλξεις, διότι "έκαστος εφ' ω ετάχθη" προς όφελος του συνόλου.
(Πηγή:www.avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: