Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ

Ηταν εκ των συνδαιτυμόνων του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Τσαρούχη και του Μάνου Χατζηδάκη σε ορισμένες από τις ατέρμονες συζητήσεις των διανοουμένων της εποχής στα φιλολογικά καφενεία της Αθήνας. Εδωσε πολλά τραγούδια στο Μάνο και στον Σταύρο Ξαρχάκο και έγραψε στίχους ονειρεμένους. Συγκαταλέγεται στην ελίτ στην μεγάλης σχολής των Ελλήνων ποιητών.
Η Αμοργός έγινε περισσότερο διάσημη από την μαγική γραφίδα του Νίκου Γκάτσου, ενός ακόμη μεγάλου της ελληνικής λογοτεχνίας, που εγκατέλειψε τα εγκόσμια για τις γειτονιές των αγγέλων στις 12 Μαΐου του 1992. Πέρασαν 16 χρόνια χωρίς τον κύριο Νίκο, τον ποιητή, τον στιχουργό, τον συγγραφέα, τον μεταφραστή, τον φιλόλογο, τον αυτοδίδακτο στις ξένες γλώσσες.
Κορυφαία ποιητική του συλλογή και μια μία από τις καλύτερες που έχει γράψει ποτέ Ελληνας λογοτέχνης, η Αμοργός. Γράφτηκε το 1943 και με αυτή θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του ελληνικού υπερρεαλισμού που είχε ως κύριους εκφραστές τον Ελύτη, τον Εμπειρίκο και τον Εγγονόπουλο.
Ο Νίκος Γκάτσος παραμένει σίγουρα ως μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση για τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική ποίηση. Η συνεισφορά του θεωρείται τεράστια και στην ελληνική μουσική, αφού σε δικούς του στίχους έγραψαν ορισμένα από τα καλύτερά τους τραγούδια ο Μάνος Χατζηδάκης και ο Σταύρος Ξαρχάκος. Τραγούδια γνωστά, που συγκαταλέγονται μεταξύ των καλυτέρων του ελληνικού πενταγράμμου, όπως μεταξύ των καλυτέρων και των μεγαλυτέρων της ελληνικής διανόησης και των ελληνικών γραμμάτων συγκαταλέγεται και ο Νίκος Γκάτσος, ο κύριος Νίκος της Αμοργού.
(Αρθρο από το GOAL NEWS)

1 σχόλιο:

Ατσαλάκωτος είπε...

Σωτηράκι μας ξέχασες τελίως είμαι ένας φίλος απο τα παλιά ο Δημήτρης απο Ηγουμενίτσα η Δημητράκι όπως με έλεγες όταν είμασταν επάνω. Ξέρεις εσύ που