Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα, το οποίο άλλες φορές χειρίζονται με σύνεση και σοβαρότητα και άλλες φορές όχι. Πρόκειται για το θέμα των Σκοπίων το οποίο από το 1991 και μετά που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία του Τίτο και η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν ήταν πια ομοσπονδιακή, αλλά ανεξάρτητο κράτος, «καίει» και έχει αναχθεί στο μεγάλο βραχνά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Από το 1991 και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το εμπάργκο που επέβαλλε στη γειτονική χώρα ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, μέχρι το βέτο για την ένταξή των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση που άσκησε πέρσι η κυβέρνηση Καραμανλή, το θέμα είναι μείζον και ανάλογο με τα ελληνοτουρκικά. Το ζήτημα των Σκοπίων ανάγεται σε ακόμη πιο σοβαρό, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα κράτος-σύγχρονο προτεκτοράτο που με τις πλάτες των ΗΠΑ και κάποιων άλλων δυτικών χωρών συνετέλεσαν στη διάλυση της ενωμένης και κραταιάς Γιουγκοσλαβίας, φέρεται και άγεται αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθός του. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμενο το γειτονικό κράτος επιχειρεί και παραχάραξη της ιστορίας, αλλά και οικειοποίηση συμβόλων της αρχαίας Μακεδονίας, με τα οποία, βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση.
Στον αγώνα της κατά της επιχείρησης των Σκοπίων να παραχαράξουν την ιστορία και να οικειοποιηθούν σύμβολα που δεν τους ανήκουν, η Ελλάδα βρίσκει συμμάχους στην πανεπιστημιακή κοινότητα των ΗΠΑ, 200 μέλη της οποίας συνέταξαν και απέστειλαν ένα γράμμα στον Μπάρακ Ομπάμα, ζητώντας του να παρέμβει για να σταματήσει η παραχάραξη της ιστορίας και να σταματήσουν τα Σκόπια να φέρονται όπως φέρονται στην Ελλάδα.
Το γράμμα, αλλά και πληροφορίες για την κίνηση που ξεκίνησε στα αμερικάνικα πανεπιστήμια και επεκτείνεται και στην επιστημονική κοινότητα υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://macedonia-evidence. Οι υπογραφές έχουν φθάσει ήδη τις 342 από μια κίνηση που ξεκίνησε στις 18 Μαΐου 2009 και συνεχίζεται. Είναι δε συγκλονιστικό το περιεχόμενο του γράμματος προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το οποίο θα προτείναμε να το πάρει αυτούσιο η ελληνική κυβέρνηση και να το περιφέρει διεθνώς για να στηρίξει τις θέσεις της!
5 σχόλια:
Η ειρωνία της τύχης είναι ότι, ενώ η Ελλάδα βρίσκει συμμάχους στην πανεπιστημιακή κοινότητα των ΗΠΑ αλλά και πολλών άλλων χωρών, η εδώ Πανεπιστημιακή Κοινότητα όχι μόνο αδιαφορεί για το θέμα, αλλά οι πρωτοβουλίες που παίρνει κατά καιρούς, είναι για το ακριβώς αντίθετο.
Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε δει στον Τύπο επιστολές από διάφορους "διανοούμενους, συγγραφείς, ηθοποιούς, καθηγητές πανεπιστημίων" που διατρανώνουν την πίστη τους "στο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να αυτοπροσδιορίζεται";
Και όλοι αυτοί οι δήθεν διανοούμενοι, είναι και βλάκες. Υποτίθεται ότι είναι εναντίον του "εθνικισμού", την ίδια ώρα που στηρίζουν τον εθνικισμό των Σκοπίων. Απορώ πως έγιναν μερικοί πανεπιστημιακοί...
Σε αυτό το σχόλιο συμφωνώ, απλά νομίζω ότι οι Ελληνες πανεπιστημιακοί στους οποίους αναφέρεσαι είναι μειοψηφία...
Που είναι αυτή η...σιωπηρή μειοψηφία επιτέλουςνα την δω κι εγώ...; Γιατί δεν την βλέπω πουθενά. Ούτε τον Δεκέμβρη την είδα, ούτε πριν 3 μήνες, που καθηγητής έχασε το μάτι του σε επίθεση κουκουλοφόρων εντός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, όταν προσπάθησε να τους αποτρέψει από βανδαλισμούς...
Νομίζω όμως, ότι αυτό που γράφεις δνε έχει καμία σχέση με το θέμα της Μακεδονίας...
Έχει να κάνει με το ότι η ίδια Πανεπιστημιακή αυτή μειοψηφία, έχει μονίμως τέτοιες θέσεις απάθειας σε όλα τα θέματα
Δημοσίευση σχολίου