Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ο ΕΡΟΓΛΟΥ, ΟΙ ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ "ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ"

Ντερβίς Ερόγλου, ετών 72, συνταξιούχος γιατρός ουρολόγος. Γεννήθηκε στην ημικατεχόμενη από το 1974 επαρχία Αμμοχώστου, σε ένα χωριό με το ελληνικό όνομα Όβγορος. Αυτός θα είναι ο νέος διαπραγματευτής της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας αφού είναι ο νικητής των εκλογών της περασμένης Κυριακής επί του σαφώς πιο διαλλακτικού Ταλάτ που είναι υπέρ της διατήρησης της ενιαίας Κυπριακής δημοκρατίας ως ομοσπονδίας των δύο κοινοτήτων.
Αντιθέτως, ο Ερόγλου είναι υπέρ της συνομοσπονδίας και υπέρ των δύο κρατών στην Κύπρο, δηλαδή υπέρ της διχοτόμησης. Παρ΄ όλα αυτά και παρά την επιμονή του να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, τα παιδιά του έχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας για να έχουν όλα τα οφέλη των κοινοτικών πολιτών!
Την εκλογή του στα κατεχόμενα λέγεται πως δεν την ήθελε ούτε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιας και ο Ερόγλου θεωρείται ότι στηρίζεται από το «Βαθύ Κράτος» της Τουρκίας, δηλαδή από το στρατιωτικό κατεστημένο. Την εκλογή του στήριξαν ακόμη ακραία στοιχεία της Αγκυρας, όπως οι Γκρίζοι Λύκοι, αλλά και οι Τούρκοι έποικοι στη Μεγαλόνησο και ακραίοι Τουρκοκύπριοι.
Ο Ερόγλου είναι «πολιτικό τέκνο» του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος παρά τη διαφωνία τους το 1995 και τη διάσπαση του κόμματός τους, τον στήριξε σε αυτές τις εκλογές και συνέβαλλε τα μέγιστα στην εκλογή του. Σε αντίθεση βεβαίως με τον πολιτικό του μέντορα τον Ραούφ Ντεκτάς που ομιλεί πέραν των τουρκικών εξαιρετικά ελληνικά και αγγλικά, ο Ερόγλου μιλά μόνο την τουρκική γλώσσα και είναι οπαδός της πλήρους υποταγής των κατεχόμενων στην Αγκυρα.
Με το νέο αυτό διαπραγματευτή λοιπόν, όπως ο ίδιος ο Ταλάτ είπε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, ο Χριστόφιας θα αποχωρήσει σε τρεις ημέρες από τις συνομιλίες, με το επόμενο βήμα να φαίνεται καθαρά πως θα είναι η διχοτόμηση της πολύπαθης Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: