Κυριακή 31 Μαΐου 2009

ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Από τις σκέψεις του Ελβετού επιχειρηματία Χανς Γκάμπερ και την πρώτη συγκέντρωση στο γυμνάσιο Σόλε στην Καταλονία που οδήγησαν στην ίδρυση της Μπαρτσελόνα, πέρασαν 110 χρόνια. Ενας αιώνας και δέκα χρόνια δηλαδή γεμάτα τίτλους και διακρίσεις για μια ομάδα σύμβολο, μια ομάδα ιδέα, μια ομάδα που συμβολίζει το αίτημα αυτοδιάθεσης ενός λαού.
Νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι από προχθές βράδυ η Μπαρτσελόνα. Μια ομάδα που δεν είναι απλά ομάδα με τεράστια ιστορία, «βαριά» φανέλα και πολλούς τίτλους. Η Μπαρτσελόνα είναι ένα σύμβολο, μια ιδέα. Συμβολίζει τον πόθο των περίπου επτά εκατομμυρίων Καταλανών για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Είναι ο φωτεινός φάρος της περιοχής αυτής που έχει αποκτήσει μεν την αυτονομία της, όπως και άλλες 16, αλλά που το αίτημα για την ανεξαρτησία της και την αυτοδιάθεσή της παραμένει. Είναι η ομάδα που ακόμη και στον ισπανικό εμφύλιο τάχθηκε με την πλευρά των αντιφρονούντων του δικτάτορα Φράνκο, ο οποίος από το 1939 και μετά που επικράτησε, την κυνήγησε ανελέητα.
Η Μπαρτσελόνα είναι μια ομάδα που αρνείται ακόμη και να βάλει διαφήμιση στη φανέλα της, δείγμα και αυτό της ιδιαιτερότητάς της και που αρκείται στο να έχει αντί χορηγών και πολυεθνικών από τους οποίους θα μπορούσε να εισπράττει εκατομμύρια ευρώ τη UNISEF, την οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, στην οποία, μάλιστα καταβάλει και τίμημα. Η Μπαρτσελόνα, δηλαδή, πληρώνει για να διαφημίζει τη UNISEF στη φανέλα της σε αντίθεση με τις ανταγωνίστριές της σε Ισπανία και Ευρώπη, που πληρώνονται αδρά από τους χορηγούς και τις πολυεθνικές.
Για όλα αυτά, η Μπάρτσα είναι κάτι παραπάνω από μια ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι σύμβολο και ιδέα και φυλάσσει Θερμοπύλες αξιών ακόμη και σήμερα που τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό της εμπορευματοποίησης. Για όλα αυτά η Μπάρτσα είναι υπόδειγμα ομάδας, διαπαιδαγωγεί και δείχνει ατραπούς έντονου συμβολισμού και αξιοπρέπειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: