Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΝΔ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Σε προεκλογική περίοδο μπήκε από χθες επισήμως η χώρα με την παραίτηση της κυβέρνησης και το κλείσιμο της βουλής. Μια παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δίνοντας μια διαφορετική ερμηνεία στο Σύνταγμα, δεν τη θεωρεί προκήρυξη εκλογών, αλλά απλά παραίτηση και άρα, όπως υποστηρίζει, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο του συντάγματος που προβλέπει την ανάθεση διερευνητικών εντολών στα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης και όχι τη διεξαγωγή εκλογών την 4η Οκτωβρίου που παρεμπιπτόντως την ημέρα αυτή γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα των ζώων!
Πρόκειται για μια ερμηνεία που ίσως τυπικά να στέκει, αλλά που δεν μπορεί να σταθεί κατ’ ουσία και που δεν είναι η ουσία. Η ουσία είναι πρώτον η επίλυση των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών και δεύτερον η διακυβέρνηση της χώρας. Μια διακυβέρνηση που μπορεί να προέλθει και μέσα και από πολυκομματικές κυβερνήσεις και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς οι πιθανότητες μη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα είναι υψηλές, αν και όλα δείχνουν ότι στην αυτή περίπτωση θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές που δεν θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο (νόμο Σκανδαλίδη), αλλά με τον νόμο Παυλόπουλου που έφτιαξε η Νέα Δημοκρατία και ο οποίος αναμένεται να δώσει άνετη αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα.
Οπου πρώτο κόμμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι το ΠΑΣΟΚ, κάτι που σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα δώσει για μία ακόμη φορά τη δυνατότητα με ένα εκλογικό νόμο που έφτιαξε η ίδια να κυβερνήσει με άνετη πλειοψηφία το ΠΑΣΟΚ.
Η προηγούμενη φορά που έγινε αυτό ήταν στις εκλογές του 1993 με τον εκλογικό νόμο του Σωτήρη Κούβελα. Ηταν μετά τις τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις όταν η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Μητσοτάκης κατάφεραν σχηματίσουν κυβέρνηση με την ψήφο του Κατσίκη της ΔΗΑΝΑ που αργότερα προχώρησε στη ΝΔ. Στις αρχές της θητείας εκείνης της κυβέρνησης, ο τότε υπουργός προεδρία Σωτήρης Κούβελας έφτιαξε έναν εκλογικό νόμο που ψήφισε η βουλή που έδινε άνετη αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα σε αντίθεση με τη σχεδόν απλή αναλογική που είχε εφαρμοστεί το 1989 και το 1990 όταν και προέκυψαν οι κυβερνήσεις Τζανετάκη, Ζολώτα και Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση εκείνη έπεσε το 1993, έγιναν εκλογές και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου πήρε άνετη αυτοδυναμία με τον εκλογικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί και τώρα σε επαναληπτικές εκλογές με τον νόμο του Προκόπη Παυλόπουλου.

1 σχόλιο:

Μάρκος είπε...

ΝΟμίζω ότι τυπικά, δεν υπέβαλε παραίτηση η Κυβέρνηση. Απλά ζήτησε την προκύρηξη εκλογών. Όταν μια κυβέρνηση παραιτείται, ορίζεται υπηρεσιακή. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν έχει παραιτηθεί. Είναι όπως όταν εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν παραιτείται ο προηγούμενος όμως. Μόνη περίπτωση παραίτησης του προέδρου ήταν το 1985.