Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ

1956: Στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη ο ευγενέστερος αντιαποικιοκρατικός αγώνας της ιστορίας, ο αγώνας των Ελλήνων Κυπρίων κατά των Αγγλων κατακτητών. Κάποιοι νέοι άνθρωποι γίνονται ήρωες. Δίνουν τη ζωή τους για την Κύπρο και τον ελληνισμό και τα ονόματά τους γράφονται με χρυσά γράμματα στην ιστορία.
Πρωινό της 10ης Μαΐου 1956. Δύο νέα παιδιά που ίσως κάποιοι στην Ελλάδα να τους γνωρίζουν από πολλούς δρόμους που έχουν πάρει τα ονόματά τους και διάβαζαν τον «Μικρό Ηρωα» του Στέλιου Ανεμοδουρά, απαγχονίζονται στην κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας καταδικασμένοι σε θάνατο. Πρόκειται για τον 23χρονο Μιχαλάκη Καραολή και τον 22χρονο Ανδρέα Δημητρίου.
Οι δύο αυτοί ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου και άλλοι 11, αναπαύονται σήμερα στα λεγόμενα «Φυλακισμένα Μνήματα», ένα μικρό κοιμητήριο που είχαν κατασκευάσει οι Αγγλοι αποικιοκράτες στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας και το οποίο βρισκόταν δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Σε αυτό το χώρο που σήμερα αποτελεί τόπο ιερού προσκυνήματος και μνημείο ηρωισμού, είναι θαμμένοι 13 ήρωες, 13 παλικάρια που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου και τον Ελληνισμό. Σε αυτά τα παιδιά που ήταν όλοι τους νέοι από 19 έως 24 ετών, οι Αγγλοι δεν επέτρεπαν να παραστούν στις κηδείες τους οι συγγενείς τους. Ενας μόνο ορθόδοξος ιερέας έψαλλε τη νεκρώσιμο ακολουθία και τους οδηγούσαν στον τάφο υπό τα πατριωτικά εμβατήρια των άλλων μελλοθανάτων.
Εκεί στα «Φυλακισμένα Μνήματα» εκτός από τους Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου βρίσκονται ακόμη οι ήρωες: Ιάκωβος Πατάτσος, Ανδρέας Ζάκος, Χαρίλαος Μιχαήλ, (απαγχονίστηκαν μαζί στις 9/8/1956), Μιχαήλ Κουτσόφτας, Ανδρέας Ζάκος, Ανδρέας Παναγίδης (απαγχονίστηκαν μαζί στις 21/9/1956) και ο 19χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης (απαγχονίστηκε στις 14/3/1957).
Αναπαύονται ακόμα τέσσερα παλικάρια της ΕΟΚΑ, οι: Μάρκος Δράκος, Γρηγόρης Αυξεντίου, Στυλιανός Λένας και Κυριάκος Μάτσης (απαγχονίστηκαν μαζί στις 21/9/1956).

6 σχόλια:

Μάρκος είπε...

Φυσικά, η νέα διακυβέρνηση της μή ατόφιας ελευθερίας κατά Χριστόφια, φροντίζει να απαξιώσει κι αυές τις θυσίες. Στην πρόσφατη επίσκεψη του ο Καραμανλής δεν έκανε καν τον κόπο να καταθέσε στεφάνι εκεί, κάτι που κάνουν όλοι οι επίσημοι εξ Ελλάδος που πάνε στο Νησί.

Σωτηρης Τριανταφυλλου είπε...

Μάρκο, συμφωνώ σε αυτά που μου λες για τον Χριστόφια. Νομίζω, όμως, χωρίς να είμαι σίγουρος, ότι ο Καραμανλής κατέθεσε στεφάνι.
Απαμντώ τώρα και σε κάτι άλλο: Αν θέλεις στείλε μου ξανά email με τα στοιχεία σου και θύμισέ μου πότε και που έχουμε συναντηθεί και μπρούμε να τα ξαναβρεθούμε.
Χαιρετώ...

Μάρκος είπε...

roi.mat73@gmail.com, δύο email σου έχω ήδη στείλει βρε, στο mail που έχεις στο προφίλ σου ως blogger, δεν τα πήρες;

Μάρκος είπε...

Χμ, τώρα που το λες, το έψαξα και όντως υπάρχει η είδηση ότι ο Καραμανλή πήγε στον τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα μνήματα. Βέβαια, εγώ που είμαι καχύποπτος, θα πω ότι υπάρχουν φωτογραφίες μόνο από τον Τύμβο κι όχι από τα φυλακισμένα μνήματα, αλλά...anyway!

Σωτηρης Τριανταφυλλου είπε...

Μάρκο, στέλνε μου emai στο sotiristr@pegasus.gr, αυτο που βάζω και στην εφημερίδα. Θα σου στείλω ένα εγώ στο δικό σου και μ μιλάμε...
Χαιρετώ

Unknown είπε...

kala . eisai athlitikografos i eisai kolimmenos me to messi den kala i portogalia sto euro kai o ronaldo .? re kathigiti . oso giati mpala auto tha to doume kathigiti....