Γεννήθηκε το 1927 στη Βαυαρία, περιοχή της Γερμανίας της οποίας οι κάτοικοι διακρίνονται για το φιλελληνισμό τους και από την οποία κατάγεται και ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας ο Οθωνας. Την περίοδο εκείνη, ο Αδόλφος Χίτλερ είχε γράψει τον «Αγών μου», είχε μπει φυλακή και είχε φύγει από την Αυστρία για τη Γερμανία, όπου σιγά, σιγά, ανερχόταν στην καγκελαρία.
Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ ο σημερινός Πάππας Βενέδικτος άρχισε σιγά, σιγά, να μυείται στη ναζιστική νεολαία, κάτι για το οποίο αργότερα έγραψε πως δεν ήταν ενθουσιασμένος. Την περίοδο εκείνη οι Εβραίοι οδηγούνταν κατά εκατομμύρια στα κρεματόρια και η μοίρα τα έφερε έτσι τα πράγματα ώστε ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ να επισκεφθεί δεκαετίες αργότερα ως προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας πλέον, το Ισραήλ. Το ναζιστικό του παρελθόν βέβαια, δεν μπορούσε να το αποκρύψει κάτι που ανάγκασε τον εκπρόσωπο του Βατικανού να δηλώσει πως ο Γερμανός Ποντίφικας ήταν μέλος του κινήματος αλλά αναγκάστηκε να ενταχθεί εξαιτίας ενός ναζιστικού διατάγματος της εποχής.
«Δεν ήταν προσωπική του επιλογή», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον εκπρόσωπο της Αγίας Εδρας, η οποία έπαιξε θλιβερό ρόλο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Βατικανό ουδέποτε καταδίκασε τα εγκλήματα του Χίτλερ και ουδέποτε αντιτάχθηκε σε αυτά, όπως βεβαίως και του Μουσολίνι, με τον οποίο συντάχθηκε και τον οποίο στήριξε.
Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του Πάππα στο Ισραήλ θα μπορούσε να έχει καταστεί ιστορική. Ο Βενέδικτος θα μπορούσε ένα ζητήσει συγνώμη από τους Εβραίους και για τη δική του παρουσία στους Ναζί και για τα εγκλήματά τους, αλλά και για το ρόλο του Βατικανού και την ανοχή του στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Δεν έκανε, όμως, τίποτα απ’ όλα αυτά. Αρκέστηκε να πει ότι «οι Εβραίοι υπέφεραν στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου» προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις και επιβεβαιώνοντας τελικά την όχι και τόσο αναγκαστική συμμετοχή του στη ναζιστική νεολαία του Χίτλερ…
3 σχόλια:
Καλημέρα Σωτήρη, να επισημάνω κι εγώ κάποια πράγματα που μας διαφεύγουν: Ο Βενέδικτος γεννήθηκε το 1927. Οπότε, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν κατά σειρά, στην έναρξή του το 1939, 12 ετών, και στη λήξη του, το 1945, 18 ετών. Να χρεώνουμε κάποιον το παρελθόν του κατά την εφηβική ηλικία, νομίζω είναι παράλογο. Μην ξεχνάμε ότι στην Γερμανία του Χίτλερ, όλα τα παιδιά υποχρεούνταν να είναι στη Νεολαία. Κι αν δεν υποχρεούνταν, "υποχρεούνταν". Το ίδιο "επιχείρημα" χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την Φρειδερίκη, με βάση μια φωτογραφία της σε ηλικία...17 χρονών με τη στολή της Νεολαίας. Όπως και να έχει, νομίζω ότι δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε κάποιον, με βάση τι έκανα στα...12 του. Όπως κανένα από τα παιδιά που τα έσπασαν το Δεκέμβη φαντάζομαι, δεν θα τους κατηγορήσουμε για...κουκουλοφόρους στα 50 τους. Και δύο ιστορικές υπενθυμίσεις: ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέλος της ΕΟΝ, της Νεολαίας Μεταξά, και για ορισμένους μάλιστα, είναι και ο συνθέτης του ύμνου της. Ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου στα 20 του, υπέγραψε δήλωση καταδίκης του κομμουνισμού, "δίνοντας στεγνά" μάλιστα πολλούς συντρόφους του, ανάμεσα στους οποίους και τον Καστοριάδη. Δεν θα μπορούσαμε όμως να τους κρίνουμε από αυτά και μόνο.
Μάρκο καλησπέρα και πάλι,
ξεκινώ από το τελευταίο που μου γράφεις για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ίδιος ο Καστοριάδης το είχε πει αυτό δημόσια και τον είχε κατηγορήσει χωρίς ποτέ να πάρει απάντηση. Για τον Θεοδωράκη δεν το ήξερα, το μαθαίνω για πρώτη φορά και δεν έχω κανένα λόγο να σε αμφισβητήσω. Οσο για τον Βενέδικτο, δεν τον κατηγόρησα για τη συμμετοχή του στη ναζιστική νεολαία, που όπως πολύ σωστά αναφέρεις την περίοδο εκείνη ήταν υποχρεωτική. Εγώ κατηγορώ το Βατικανό για το ρόλο του στο Β' παγκόσμιο πόλεμο και για τη νομιμοποίηση που παρείχε σε αυτούς που αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα.
Σε χαιρετώ
Ε,ναι, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει ο Βενέδικτος να πάρει στην πλάτη του τις αμαρτίες του Βατικανού. Άλλωστε, έχουν περάσει τόσοι και τόσοι Πάπες από το Βατικανό, που δεν μπορεί η στάση του Πάππα Πίου να είναι αυτή που θα το χαρακτηρίσει.
Για την δήλωση Παπανδρέου, υπάρχει το κείμενο και κυκλοφορεί, μπορώ να στο στείλω αν θέλεις. Όπως επίσης υπάρχει και μια άλλη δήλωση, αλλά πίστης στο Δημοκρατικό πολίτευμα, αυτή που έκανε το 1974 ο Χαρίλαος Φλωράκης και το ΚΚΕ, προκειμένου να
Δημοσίευση σχολίου