Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ ΤΟΥ 1955 ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Μεσάνυχτα 5ης προς 6ης Σεπτεμβρίου 1955, 54 χρόνια πριν. Εκείνο το πρωινό έμπαινε η βόμβα που θα οδηγούσε λίγες ώρες αργότερα στο μεγαλύτερο ίσως προγκρόμ του ελληνισμού στην Τουρκία μετά τη μικρασιατική καταστροφή, τα λεγόμενα «Σεπτεμβριανά».
Εκείνο το πρωινό σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, στο σπίτι που είχε γεννηθεί ο Μουσταφά Κεμάλ ή Κεμάλ Αττατούρκ που σημαίνει πατέρας όλων των Τούρκων και στεγαζόταν και εξακολουθεί να στεγάζεται στο τουρκικό προξενείο, εξερράγη μικρής ισχύος εκρηκτικός μηχανισμός που προκάλεσε μικρές μόνον υλικές ζημιές.
Η είδηση μεταδόθηκε την ίδια ημέρα στην Τουρκία παραποιημένη, αφού γινόταν λόγος για μεγάλης ισχύος βόμβας και σοβαρές ζημιές στο σπίτι του Κεμάλ. Το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των πρωτοφανούς αγριότητας οργανωμένων ανθελληνικών ταραχών στην Κωνσταντινούπολη.
Μέσα σε λίγες ώρες καταστράφηκαν 1004 σπίτια, ενώ άλλα περίπου 2500 υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Καταστράφηκαν επίσης 4348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες, ενώ συλήθηκαν πάρα πολλοί τάφοι σε 2 κοιμητήρια, καθώς και οι τάφοι των πατριαρχών στην Μονή Βαλουκλή. Επιθέσεις δέχτηκαν μικρός αριθμός αρμενικών και εβραϊκών περιουσιών, ορισμένες αρμενικές εκκλησίες και μια εβραϊκή συναγωγή, ενώ τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν βάναυσα. Σε δύο περίπου χιλιάδες υπολογίζονται και οι βιασμοί γυναικών, ενώ πολλοί ιερωμένοι ξυλοκοπήθηκαν και διαπομπεύτηκαν. Κάποιους, μάλιστα, τους εξανάγκαζαν να φωνάζουν «Η Κύπρος είναι τουρκική», καθώς στη Μεγαλόνησο είχε ξεκινήσει ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ από τους Αγγλους.
Αργότερα, αποδείχθηκε, ότι τη βόμβα εκείνη την είχε μεταφέρει Τούρκος πράκτορας που ήταν Ελληνας υπήκοος από την Κομοτηνή και την είχε τοποθετήσει ο κλητήρας του προξενείου. Πέρσι το καλοκαίρι, μια τουρκική εφημερίδα, η «Ραντικάλ», έγραψε ότι πίσω από τα γεγονότα ήταν το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα «Σεπτεμβριανά» οργανώθηκαν από το γραφείο ειδικού πολέμου της Τουρκίας που είχε στηθεί και χρηματοδοτείτο από το ΝΑΤΟ για την αποτροπή του κομμουνιστικού κινδύνου…

2 σχόλια:

Μάρκος είπε...

Σαν πολλές ομοιότητες διακρίνω με το πρόσφατο περιστατικό της σύλληψης ενός 30χρονου μουσουλμάνου που φωτογράφιζε τα στρατόπεδα, δεν νομίζεις;;

Σωτηρης Τριανταφυλλου είπε...

Ναι, δεν αποκλείεται να έχεις δίκιο Μάρκο, δεν το αποκλείω καθόλου...