Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ, Η ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΚΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ

Πριν μερικές ημέρες και κατόπιν των επεισοδίων που έγιναν στην επέτειο του ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ελήφθη μια πολύ περίεργη απόφαση. Μια απόφαση που προβλέπει ότι οι εισερχόμενοι στο κτίριο της νομικής σχολής του πανεπιστημίου που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, θα εισέρχονται μόνο με επίδειξη ταυτότητας.
Η προηγούμενη φορά που είχε ληφθεί ανάλογη απόφαση ήταν το 1973 από την κυβέρνηση της χούντας μετά την εξέγερση των φοιτητών στη νομική και τα γεγονότα της περιόδου. Πέρασαν 36 χρόνια από τότε, από εκείνη τη «μαύρη» περίοδο για την Ελλάδα και λαμβάνεται μια ανάλογη απόφαση και αυτό –δυστυχώς- γίνεται με σοσιαλιστική κυβέρνηση στην εξουσία.
Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη για τη διασφάλιση της εννόμου τάξεως μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Δεν μπορούμε , όμως, να δεχθούμε την απόφαση αυτή αδιαμαρτύρητα και να την επικροτήσουμε, διότι αυτή και μόνο παραβιάζει την έννοια του ασύλου, την ελεύθερη δηλαδή, διακίνηση των ιδεών εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Θυμίζουμε, πως κατά παράδοση τα μαθήματα στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, λόγω των προσωπικοτήτων που κατά καιρούς διδάσκουν, παρακολουθούν και μη φοιτητές.
Η απόφαση αυτή, όμως, μας οδηγεί και σε άλλες σκέψεις και επιβεβαιώνει και τα όσα περί προβοκάτσιας λέγεται σε αυτού του είδους τα επεισόδια. Δεν μπορεί να μην περάσει από το μυαλό μας ότι μπορεί να ήταν προβοκατόρικα τα επεισόδια και οι ταραχές στη νομική και τα προπύλαια για να οδηγήσουν σε αποφάσεις σαν και αυτή που προβλέπει την επίδειξη ταυτότητας για την είσοδο στη νομική. Η προπαγάνδα της χούντας, άλλωστε, για ταραξίες μιλούσε και τότε όταν αναφερόταν στους φοιτητές που μάχονταν για τη δημοκρατία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: