Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ

Στις αρχές του μήνα γράφαμε για την παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές της Κοπεγχάγης πως ήταν μία από τις πλέον σημαντικές συνόδους στην ιστορία, με τους ηγέτες του πλανήτη να συζητούν για το πώς θα περιοριστούν οι εκπομπές ρύπων και πως επί της ουσίας θα σώσουν τον πλανήτη από τη βέβαιη καταστροφή που έρχεται. Πριν ολοκληρωθεί αυτή η σύσκεψη κάναμε λόγο για φιάσκο, όπως ανέφερε εκείνη την περίοδο το σύνολο του ελληνικού και παγκοσμίου Τύπου που βεβαίως δικαιώθηκε.
Η σύνοδος, η διάσκεψη αυτή της Κοπεγχάγης ήταν πράγματι φιάσκο και μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα της ιστορίας. Το σημαντικό επίσης πράγμα που συνέβη σε αυτή ήταν η για μία ακόμη φορά απογοητευτική παρουσία του Μπάρακ Ομπάμα, που όπως και η σύνοδος της πρωτεύουσας της Δανίας εξελίχθηκε και εξελίσσεται σε φιάσκο.
Στη διάσκεψη αυτή που επιτεύχθηκε μία μη δεσμευτική συμφωνία, έλαβαν μέρος 65 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα σώσει τον πλανήτη από τη βέβαιη καταστροφή που έρχεται λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Οι χώρες που έλαβαν μέρος στη διάσκεψη χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες με αυτές που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία να εξαπολύουν μύδρους κατά των πρώτων και να τις κατηγορούν για την επί της ουσίας αποτυχία της συνόδου. Μιας συνόδου που αν ήθελαν οι ΗΠΑ και ο πρόεδρός τους θα μπορούσε να επιτύχει, αλλά ήταν εξ αρχής εμφανές πως δεν ήθελαν, με αποτέλεσμα και η διάσκεψη να εξελιχθεί σε φιάσκο και αποτυχία και ο Χουσείν Μπάρακ Ομπάμα να διαψεύδει για μία ακόμη φορά τις πολλές ελπίδες που υπήρχαν για αυτόν σχεδόν ένα χρόνο πριν με την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: