Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ...

Αίφνης η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της έγιναν μήλον της έριδος για τον διεθνή παράγοντα. Ο Αμερικάνος πρόεδρος και η καγκελάριος της Γερμανίας επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για να δουν τον Γιώργο Παπανδρέου που χθες δήλωσε από βήματος της βουλής με τον πλέον επίσημο τρόπο, πως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό.
Ένα θέμα που άνοιξε επισήμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος και χθες κράτησε ανοιχτό ο πρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος δέχθηκε την πρόσκληση της Ανγκέλας Μέρκελ για να τη συναντήσει στις 5 Μαρτίου, τέσσερις ημέρες δηλαδή πριν τον Μπάρακ Ομπάμα που κάλεσε τον πρωθυπουργό για τις 9 Μαρτίου στο Λευκό Οίκο.
Όλα αυτά σε μια περίοδο που είναι προφανές ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις διέρχονται περίοδο κρίσης. Και όταν μιλάμε για σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, μιλάμε για σχέσεις δύο κρατών και λαών με πολύ μεγάλο παρελθόν, μεγάλη αντιπαλότητα και μεγάλη αγάπη.
Γερμανός ήταν ο πρώτος αρχηγός του νεοσύστατου ελληνικού κράτους το 1830. Ηταν ο βασιλιάς Οθωνας, ο 18χρόνος Βαυαρός μονάρχης που παρέμεινε στην ηγεσία του κράτους μέχρι το 1863 και όπως όλοι οι Βαυαροί, έτσι και αυτός ήταν βαθιά φιλέλληνας και λάτρευε –όπως όλοι οι Βαυαροί- τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Η βασιλεία του βέβαια, επέφερε δεινά το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, αλλά για αυτά ήταν κυρίως υπεύθυνη η αυλή του.
Γερμανίδα ήταν και η βασίλισσα των μεγάλων δεινών της χώρας. Η Φρειδερίκη, μητέρα του Τέως που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους οδήγησαν τη χώρα στη δικτατορία των συνταγματαρχών, ενώ να μην ξεχνάμε ότι ως βασίλισσα, σύζυγος του Παύλου, η Φρειδερίκη επιχείρησε να κλείσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων του 1959.
Να μην ξεχνάμε, όμως, τους Γερμανούς φιλέλληνες που πολέμησαν στην ελληνική επανάσταση του 1821 και τους Γερμανούς αρχιτέκτονες που έφτιαξαν ορισμένα από τα εξαίρετα νεοκλασικά των Αθηνών και άλλων πόλεων. Να μην ξεχνάμε ότι Γερμανοί κατασκεύασαν το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ότι γερμανική εταιρεία κατέχει πια τον ΟΤΕ και βεβαίως να μην ξεχνάμε ότι Γερμανός είναι και ο Οτο Ρεχάγκελ, ο προπονητής της ομάδας που το 2004 έκανε την Ελλάδα να ζει στιγμές μεταπολίτευσης.
Να μην ξεχνάμε ακόμη τα εκατομμύρια των Ελλήνων που μετανάστεψαν στη Γερμανία για να βγάλουν το ψωμί τους και βεβαίως, να μην ξεχνάμε τους 125.000 Ελληνες εκτελεσθέντες και τους 500.000 νεκρούς από την πείνα και τις κακουχίες, αλλά και τους 70.000 εκτελεσθέντες Ελληνες Εβραίους και τα 3.500 χωριά και πόλεις της Ελλάδας που ισοπεδώθηκαν κατά τη γερμανική κατοχή…

1 σχόλιο:

Μάρκος είπε...

Ποια δεινά επέφερε η βασιλεία του Όθωνα βρε Σωτήρη δηλαδή; Αγνοείς ότι ο Όθωνας αντικαταστάθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις, επειδή αγαπούσε την Ελλάδα και είχε επεκτατικά όνειρα που δεν...συμβάδιζαν με τα σχέδιά τους; Μην τα ισοπεδώνουμε όλα απλά επειδή έχουμε άλλη πολιτική προέλευση...