Αναρχοροκάς και ακραίος τραγουδοποιός των ρομαντικών που ονειρεύονταν άλλους κόσμους. Δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι. Εφυγε όρθιος χθες τα ξημερώματα από την επάρατη νόσο σε ηλικία 61 ετών. Επιστήμονας και μουσικός, ο πρώτος ψυχολόγος που δούλεψε ποτέ σε ποδοσφαιρική ομάδα στην Ελλάδα, τον Παναθηναϊκό και ο συνθέτης και στιχουργός μερικών από τα πιο γνωστά σύγχρονα ελληνικά τραγούδια, όπως το «Ελλάς» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Από το 1987, άρχισε να κινείται μεταξύ Κέρκυρας και Αθήνα, γράφοντας και «σκαρώνοντας» τραγούδια για ξέμπαρκους εραστές του ονείρου. Κεντρικό θέμα του όλου του έργου του ήταν -και παραμένει- το «δικαίωμα στο όνειρο». Δημιούργησε το συγκρότημα «Ρωγμές», καθότι κιθαρίστας και ο ίδιος με συναυλία, όπως έλεγε, «ενάντια στις βαθύτερες αιτίες που παράγουν, προωθούν και εξαπλώνουν τη μάστιγα της ηρωίνης».
Το 1989 κυκλοφόρησε σε δικούς του στίχους και μουσική το «Ελλάς», που τραγούδησε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Τραγούδια του ερμήνευσαν ακόμη ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Δημητριάδη, η Γλυκερία, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Χρήστος Θηβαίος, η Αφροδίτη Μάνου και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.
Εχοντας σπουδές ψυχολογίας στην Ελλάδα και σε μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Αγγλίας, ήταν ο πρώτος που δούλεψε ως ψυχολόγος σε ελληνική ομάδα, στον Παναθηναϊκό. Το 1978 σε ένα παιχνίδι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού στην Τούμπα, η οποία «έβραζε», μπήκε πρώτος στον αγωνιστικό χώρο μαζί με την ομάδα του Παναθηναϊκού και κρατώντας από το χέρι τον αρχηγό της Μίμη Δομάζο.
Ο Σταμάτης Μεσημέρης σπούδασε αρχικά ψυχολογία στο Πάντειο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Γιορκ της Αγγλίας κοινωνική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία, ενώ έκανε μάστερ στην κλινική ψυχολογία και εργάστηκε ως υφηγητής στις ΗΠΑ. Διετέλεσε μέλος της κλινικής ψυχολογίας του πανεπιστημίου North Carolina και της Αϊόβα, και της σωφρονιστικής και κοινωνικής ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καθώς και μέλος του συλλόγου Ελλήνων ψυχολόγων.
Ηταν ενάντια στα φάρμακα και έκανε αγώνα για την απεξάρτηση των νέων από τα ναρκωτικά κάτι που δείχνουν και τα έργα του, όπως «Τα ναρκωτικά και το κοινωνικό σύστημα», «Η ψυχολογία του άγχους-Η θεωρία του τρισδιάστατου άγχους», «Η ψυχολογία των ναρκομανών», «Η ψυχολογία του ποδοσφαίρου», «Η τριλογία της ψυχικής διαταραχής», «Ψυχικός Πόνος: Μια δυναστεία χωρίς όρια».
Πέραν του ότι ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, επιστήμονας και μουσικός, αναρχοροκάς του ονείρου και ταξιδευτής της ζωής, έχει κινηθεί κατά καιρούς και εντελώς εναλλακτικά, όπως το 2000 όταν κυκλοφόρησε ένα τετραπλό λάιβ CD με τίτλο «Πού ταξιδεύει ο καπνός του Ινδιάνου», το όποιο διένειμε δωρεάν, μιας και όπως έλεγε ο ίδιος «το έργο δεν πωλείται, άρα δεν αγοράζεται».
Οι εξαιρετικοί του στίχοι συμπυκνώνονται στο βιβλίο του «Αρωμα μνήμης, τι θα γίνει φίλε μου με μας». Ο Σταμάτης Μεσημέρης έγραψε περίπου 200 τραγούδια που αυτά και η αγάπη του κόσμου είναι τα κόμιστρα που θα δώσει σον βαρκάρη για να περάσει από τη Χαιρώνεια λίμνη…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου