Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ

Αγιο φως. Μύθος ή πραγματικότητα; Θαύμα ή εμπορευματοποίηση; Τι είναι αλήθεια αυτό το φαινόμενο που επί χιλιάδες έτη συναρπάζει και σκορπά ρίγη συγκίνησης στους πιστούς. Τι είναι αυτές οι αχτίδες που ουρανόθεν κατέρχονται κάθε Μεγάλο Σάββατο του Ορθόδοξου Πάσχα στο ναό της Αναστάσεως;
Είναι αληθινό το θαύμα που ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων έχει το μοναδικό προνόμιο να συντελεί την ημέρα αυτή και που αν κατά την παράδοση δεν καταφέρει να ανάψει το άγιο φως, το προνόμιο θα δοθεί σε κάποιο από τα άλλα δόγματα (Αρμένιους, Κόπτες, Λατίνους) ή υπάρχει κάτι άλλο πέρα και πίσω από όλα αυτά; Υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρει ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης ν΄ ανάψει το άγιο φως, να μην γίνει δηλαδή, το θαύμα που κάθε χρόνο το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου των Ορθοδόξων και όλων των εορταζόντων το Πάσχα με το παλαιό ημερολόγιο συμβαίνει; Είναι θαύμα ή τέχνασμα τελικά το Αγιο Φως και ο τρόπος που ανάβει;
Το θέμα έχει απασχολήσει εδώ και αιώνες τους ειδικούς. Το φαινόμενο αυτό επιστημονικά ονομάζεται ακαϊα και έτσι εξηγείται απολύτως γιατί τα πρώτα λεπτά και μετά το άναμμα του αγίου φωτός δεν καίγονται οι άνθρωποι.
Το θέμα, όμως, είναι το πώς ανάβει το άγιο φως για να υπάρχει στη συνέχει το φαινόμενο της ακαϊας. Ο πατέρας Γεώργιος Τσέτσης, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με αυτό το φαινόμενο σημειώνει: «Είναι ένας θρύλος που αναπτύχθηκε στους Αγίους Τόπους μετά την εισβολή των Σταυροφόρων και μέσα στα πλαίσια της διαμάχης που υπήρχε μεταξύ των Ορθοδόξων, των Λατίνων και των Αρμενίων. Υπάρχει, αιώνες τώρα διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για θαύματα προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιο φως κατέρχεται θαυματουργικά ουρανόθεν για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου, αλλά ο πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος, απλώς αναμιμνήσκεται της θυσίας και της τριημέρου Αναστάσεως του Χριστού. Ο ίδιος ο Πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον Πανάγιο Τάφο».
Είναι νομίζουμε η ορθολογικότερη εξήγηση που μπορεί να δοθεί από έναν άνθρωπο και δη ιερωμένο περί του αγίου φωτός και του τι συμβαίνει με το άναμμά του ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: