Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Επίσκεψη έντονου συμβολισμού και τεράστιας σημασίας είναι αυτή που πραγματοποιεί ο Ελληνας πρωθυπουργός στην Κύπρο. Στο νησί, το οποίο όταν επισκεπτόταν ο Γιώργος Σεφέρης έλεγε ότι νοιώθει την Ελλάδα πιο ευρύχωρη, υπήρχε πάντα μια δυσκολία με τις επισκέψεις των Ελλήνων πρωθυπουργών.
Ο Κώστας Καραμανλής το κάνει για δεύτερη φορά στη θητεία του από το 2004. Ο θείος του, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής που έφυγε από τη ζωή τέτοιες ημέρες πριν 11 χρόνια, δεν είχε επισκεφτεί ποτέ την Κύπρο, παρ΄ ότι ήταν αυτός που έπαιξε κεντρικό ρόλο στη σύναψη των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου το 1959 που οδήγησαν το 1960 στην ανεξαρτησία της νήσου. Ηταν ακόμη αυτός που ως πρωθυπουργός το 1974 διέταξε την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ως αντίδραση στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Είναι, όμως, και αυτός, στον οποίο αποδίδεται η φράση «η Κύπρος είναι μακριά», λίγο πριν τον Αττίλα2 τον Αύγουστο του 1974.
Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφθηκε λίγους μήνες μετά την εκλογή του και την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία της χώρας τη μεγαλόνησο. Ο Ανδρέας εξελέγη πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 1981 και τον Φεβρουάριο του 1982 πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει στους Κυπρίους αλλά και στη διεθνή κοινότητα τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να συμπαραταχθεί με τον Ελληνισμό της Κύπρου. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού που στην Κύπρο μετά την εισβολή, η οποία είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα πράγματα πια δεν είναι τα ίδια στο Κυπριακό. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι η τουρκική κατοχή των εδαφών της Βόρειας Κύπρου, αλλά η επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού «στο νησί στο οποίο η Ελλάδα γίνεται πιο ευρύχωρη», είναι πάντα εξαιρετικά σημαντική και εμπεριέχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: