Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΗΧΗΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ 4 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Η παραλίες και η αποχή ήταν τελικά οι μεγάλοι νικητές αυτών των εκλογών, των πρώτων που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ από το 2000 και των πρώτων με τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του. Το μεγάλο ωστόσο ράπισμα και το μεγάλο μήνυμα που εστάλη είναι η αποχή, που άγγιξε το 48% και έφθασε σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα νούμερα, στέλνοντας μήνυμα ηχηρό προς πάσα κατεύθυνση.
Η προσέλευση στις παραλίες και μη προσέλευση στις κάλπες δεν είναι το ίδιο πράγμα, αλλά λόγω και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, συνέπεσε. Το 48% , ωστόσο, της αποχής είναι νούμερο ιστορικό και δεν μπορεί να εκληφθεί μόνο ως ανησυχητικό, αλλά υπάρχει σίγουρα μια η άλλη ανάγνωση.
Αυτή η ανάγνωση είναι το μήνυμα που έστειλαν οι περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν πήγαν στις κάλπες. Μήνυμα ηχηρό που απευθύνεται στο παλαιοκομματικό μας σύστημα και κυρίως στο δικομματισμό και μήνυμα που δείχνει ότι μεγάλο μέρος του λαού δεν πείθεται τώρα πια από αυτό που εκπροσωπεί το πολιτικό μας σύστημα. Μήνυμα που εκπροσωπεί τη διαμαρτυρία 4 εκατομμυρίων ανθρώπων απέναντι στο πολιτικό σύστημα και θα πρέπει βεβαίως να γίνει δεκτό με τον ανάλογο σεβασμό.
Πέραν αυτών, βεβαίως, σαφέστατα το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών και η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση που αποδοκιμάστηκαν οι μεγάλοι χαμένοι. Στους μεγάλους νικητές είναι και το ΛΑΟΣ, αλλά και το ΚΚΕ που δείχνει μια πρωτοφανή ανθεκτικότητα και μια σταθερότητα στα ποσοστά του. Νικητές είναι και οι Οικολόγοι και ας ελπίσουμε ότι ο επικεφαλής τους Μιχάλης Τρεμόπουλος που είναι πλέον ευρωβουλευτής δεν θα συνεχίσει τις ανθελληνικές του κορώνες και στις Βρυξέλλες. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον ο μεγαλύτερος χαμένος αυτών των εκλογών και τα ποσοστά του έδειξαν ότι η αλαζονεία που είχε φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα τον τελευταίο καιρό πληρώνεται.
Με όλα αυτά, η χώρα βαδίζει προς τις βουλευτικές εκλογές που μάλλον λόγω και της εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας, δεν φαίνεται να αργούν και θα διεξαχθούν εντός των επόμενων μηνών. Στις εκλογές αυτές το μεγάλο στοίχημα του πολιτικού συστήματος θα είναι να επιστρέψουν στις κάλπες τα 4 εκατομμύρια των εκλογέων που δεν πήγαν στις κάλπες και που αν χρειαστεί θα ξαναπάμε στις παραλίες, όποια εποχή και αν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.

3 σχόλια:

Μάρκος είπε...

Για μια ακόμη φορά θα συμφωνήσω. Τελικά περί αποχής μόνο ο Γ.Παπανδρέου δεν μίλησε. Σαν να μην υπήρχε! Προφανώς το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε ψηφοφόρους, αλλά απλά πήρε περισσότερους από τα υπόλοιπα κόμματα, δεν τον ανησυχεί;

Σωτηρης Τριανταφυλλου είπε...

Αυτό είναι ένα σωστό συμπέρασμα περί του εκλογικού αποτελέσματος. Οντως, το ΠΑΣΟΚ δεν κέριδσε ψηφοφόρους, απλά πήρε περισσότερους από τα άλλα κόμματα και αυτό είναι ανησυχητικό για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ...

Μάρκος είπε...

Και γενικά, αν το δούμε αντικειμενικά, είναι και πρόβλημα για την κοινωνία, όταν ο ένας από τους δύο πόλλους εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, δεν μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους να το ψηφίσουν. Για μένα βέβαια είναι λογικό να μην μπορεί ο ψηφοφόρος να πειστεί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, όταν βλέπει πρόσωπα του παρελθόντος όπως ο Γιάννος Παπαντωνίου, η Βάσω Παπανδρέου, ο Δημήτρης Ρέππας, και του γυρίζουν τα άντερα...