Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ CITY

Πρωί Τρίτης 23 Ιουνίου 2009. Η απεργία στο χώρο του Τύπου μπήκε στην τελική ευθεία. Μια απεργία που έγινε με αφορμή την αναστολή έκδοσης του «Ελεύθερου Τύπου» και το κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού «City». Μια απεργία που έγινε για αυτούς που χρέωσαν την Ελλάδα και τους Ελληνες με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και που τώρα στέλνουν στην ανεργία περισσότερους από 400 εργαζομένους.
Το περασμένο βράδυ, ξημερώματα Δευτέρας 22 προς Τρίτη 23 Ιουνίου, η απεργία στέφθηκε με επιτυχία. Οι ομάδες περιφρούρησης της ΕΣΗΕΑ που βρέθηκαν στα τυπογραφεία στο Κορωπί κατάφεραν να αποτρέψουν την έκδοσης και την κυκλοφορία της «Απογευματινής», αλλά και της «Καθημερινής» που επρόκειτο να διανεμηθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.
Η απεργία συνεχίζεται με τη συγκέντρωση στις 12 μ.μ. και την πορεία προς τη βουλή και θα συνεχισθεί με τη στήριξη των συναδέλφων σε όποιο άλλο μέσο χρειαστεί. Ο «Ελεύθερος Τύπος» και ο «City» ήταν η αφορμή για να κηρυχθεί η απεργία. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και σε πολλά ΜΜΕ. Πρόσφατα ήταν το «Derby», το οποίο η εργοδοσία θέλησε να κλείσει, αλλά οι εργαζόμενοι πήραν στα χέρια τους, όπως έκαναν και παλαιότερα οι εργαζόμενοι στην «Ωρα για Σπορ» όταν η εργοδοσία κήρυξε πτώχευση και κράτησαν ανοιχτές τις εφημερίδες, αντιστεκόμενοι και δίνοντας προοπτική και ελπίδα και στον ίδιο τον κλάδο των αθλητικών συντακτών.
Η υπόθεση του «Ελεύθερου Τύπου» όμως, θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα, καθώς εδώ μιλάμε για επιχειρηματίες με πολλά λεφτά και η απόφασή τους αυτή είναι πιθανό να λειτουργήσει ως πρόσχημα και για άλλους, ως ντόμινο και ν΄ ανοίξει κερκόπορτα στο χώρο του Τύπου. Για αυτό απαιτείται ενότητα και αγωνιστική εγρήγορση και ετοιμότητα προκειμένου να μην επιτραπεί ούτε στους ιδιοκτήτες του «Ελεύθερου Τύπου», ούτε σε κανέναν άλλο να παίξει με το ψωμί των εργαζομένων.

5 σχόλια:

Μάρκος είπε...

Νομίζω ότι δεν πρόκειται καν για αναστολή έκδοσης, αλλά για εκαθάριση εφημερίδας και σταθμού, άρα...κατάργησή τους.
Θέλω να δω την στάση των εργαζόμενων στον σταθμό "αριστερών" Πάγκαλου, Κανέλλη και Πανούση. Ειδικά του τελευταίου η αντίδραση θα έχει ενδιαφέρον. Αν φυσικά βγει απο το Cherokee του πρώτα και πατήσει στο έδαφος.

Σωτηρης Τριανταφυλλου είπε...

Μάρκο έχεις απόλυτο δίκιο και συμφωνώ απόλυτα. Περιμένω και εγώ να δω τις αντιδράσεις τους, οι οποίες μέχρι τώρα είναι ανύπαρκτες...

Μάρκος είπε...

Επίσης, ως δημοσιογράφος κι εγώ, νομίζω ότι θα συμφωνήσω με αυτούς που...διαφωνούν με την απεργία. Αυτές τις ώρες, μια απεργία δεν προσθέτει τίποτα. Αντιθέτως, οι εφημερίδες πρέπει να κυκλοφορήσουν κανονικά, να πληροφορηθεί ο κόσμος. Είναι κίνηση που δεν προσφέρει τίποτα. Θα μπορούσαν οι εφημερίδες να βγουν με τίτλους συμπαράστασης. Με την απεργία, απλά "κλείνουν" και αυτές...

Σωτηρης Τριανταφυλλου είπε...

Παρ΄ ότι είμαι υπέρ των απεργίων- και στην παρούσα φάση και γενικότερα-συμφωνώ με την άποψή σου. Η ενημέρωση περί του τι συμβαίνει στον "Ελεύθερο Τύπο" και στον Τύπο γενικά, είναι ίσως σημαντικότερη από την απεργία στην παρούσα φάση. Επίσης Μάρκο, αναμένω ακόμη την αντίδραση των Πάγκαλου, Μάνου, Κανέλλη και Πανούση...

Μάρκος είπε...

Κάπου διάβασα ότι ο Πανούσης, ο Ταγματάρχης, ο Φερεντίνος κι άλλος ένας, δήλωσαν ότι θα δουλέψουν...εθελοντικά από το Σεπτέμβριο. Τώρα βέβαια, το που θα δουλέψουν εθελοντικά, δεν το λένε. Όπως επίσης και τι εννοούν "θα δουλέψουν". Θα παρουσιάζει εκπομπή τηλεπαιχνίδι ο Φερεντίνος και θα μπουρδολογεί ο Τζιμμάκος; Γιατί αυτό για μένα δεν είναι δουλειά. Κι άλλωστε όλοι οι παραπάνω...σωτήρες, κάνουν άλλες 2-3 δουλειές, σιγά τον εθελοντισμό τους!