Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ

Όταν ο Σουηδός βιομήχανος και εφευρέτης Αλφρεντ Νόμπελ άφηνε τη διαθήκη του για τα περίφημα βραβεία Νόμπελ, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ ορισμένες από τις προτάσεις και τις βραβεύσεις των επιγόνων του. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι άνθρωποι που αιματοκύλησαν τον πλανήτη θα προτείνονταν για το βραβείο νόμπελ ειρήνης.
Η νορβηγική επιτροπή του νόμπελ ειρήνης (είναι το μοναδικό από τα πέντε συνολικά που δίνονται που απονέμει η Νορβηγία για τη συνεισφορά της στην παγκόσμια ειρήνη, τα άλλα τα απονέμει η Σουηδία) έκανε χθες την πρότασή της για το 2009. Η επιτροπή πρότεινε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα που ένας θεός ξέρει πότε πρόλαβε να συνεισφέρει στην παγκόσμια ειρήνη…
Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο και χωρίς σε καμία περίπτωση να ισχυριζόμαστε ότι Ομπάμα έχει αιματοκυλήσει τον πλανήτη, όπως πολλοί προκάτοχοί του στο Λευκό Οίκο, θα θέλαμε να πούμε ορισμένα πράγματα για την αυτή τη δημοσιοσχετίστικη πλέον διαδικασία.
Με το βραβείο νόμπελ ειρήνης έχει κατά το παρελθόν τιμηθεί ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ που μπορεί ως ιδιώτης να έχει συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και κατά των κλιματικών αλλαγών, αλλά ως αντιπρόεδρος ουδέποτε αντιτάχθηκε στους πολέμους που έκαναν επί των ημερών του και του Μπιλ Κλίντον ως προέδρου οι ΗΠΑ. Με το βραβείο νόμπελ Ειρήνης έχει επίσης τιμηθεί και ο Χένρι Κίσινγκερ, που ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν υπεύθυνος για πολλούς πολέμους που αιματοκύλισαν τον πλανήτη. Το πλέον, όμως, εξωφρενικό είναι ότι για το βραβείο νόμπελ ειρήνης είχαν κατά το παρελθόν προταθεί χωρίς ευτυχώς ποτέ να τους απονεμηθεί, ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Μπενίτο Μουσολίνι και ο Ιωσήφ Στάλιν, άνθρωποι που αιματοκύλισαν τον πλανήτη.
Κατόπιν όλων αυτών, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη σε κανέναν το ότι φέτος θα τιμηθεί με το βραβείο νόμπελ ειρήνης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της χώρας που έχει ανοιχτούς πολέμους σε διάφορα σημεία του πλανήτη και καθημερινά σκοτώνονται άνθρωποι. Η επιτροπή βέβαια, ανακοίνωσε ότι βραβεύει τον Χουσείν Μπάρακ Ομπάμα για «το έργο του προς την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των λαών», για «την ελπίδα σε ένα καλύτερο μέλλον» και για τις «εξαιρετικές προσπάθειές του να εντείνει τις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων». Μακάρι να έχουν αυτοί δίκιο και θα θέλαμε πολύ να ξέρουμε πόσοι άνθρωποι θα σκοτωθούν στο Αφγανιστάν και στο Ιρακ στις 10 Δεκεμβρίου που θα γίνει η απονομή του νόμπελ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: