Στο χθεσινό σημείωμα γράφαμε για κοιτίδες «αντίστασης» και παραγωγής πολιτισμού. Σήμερα θα το επεκτείνουμε και θα αναφερθούμε σε κοιτίδες αντίστασης και παραγωγής πολιτισμού, αλλά και σε κοιτίδες μάθησης. Κοιτίδες που αντιστέκονται στα κελεύσματα των καιρών και τις οποίες γέννησε η ανάγκη πλήρωσης του εκπαιδευτικού και πνευματικού κενού που ολοφάνερα υπάρχει στην Ελλάδα.
Μια τέτοια κοιτίδα είναι το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου που εδώ και τρία χρόνια προσφέρει απλόχερα τη μάθηση, τη γνώση και την εκπαίδευση σε όλες τις ηλικίες, τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, τα κοινωνικά στρώματα και τα εισοδήματα. Πρόκειται για μια ευκαιρία μάθησης και εκπαίδευσης σε διάφορα θέματα –από τα πιο απλά μέχρι τα πιο εξειδικευμένα- στα σεμιναριακού χαρακτήρα μαθήματα που παραδίδονται από πανεπιστημιακούς καθηγητές και στα οποία μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει και να διδαχθεί από γλωσσολογία, μέχρι αρχαιολογία και μαθήματα για την ποίηση του Ελύτη, αλλά και πολλά άλλα γνωστικά αντικείμενα.
Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου που ίδρυσε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία της οποίας πρόεδρος είναι ο Γιώργος Μπαμπινιώτης (διδάσκει και ο ίδιος στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο) είναι λίγο πολύ γνωστή. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (στεγάζεται στο κτίριο του Αρσακείου). Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το έργο που παράγει και η προσφορά της στην παιδεία του τόπου. Οι ευκαιρίες μάθησης, κατάρτισης και γνώσης που δίνει.
Για αυτό ομιλούμε για μια κοιτίδα αντίστασης και πολιτισμού, την οποία ανακαλύπτουν χιλιάδες άνθρωποι τα τελευταία χρόνια και η οποία είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της άλλης Ελλάδα. Της καλής Ελλάδα, αυτής που όλοι θέλουμε και ονειρευόμαστε, αυτή που αντιστέκεται, μορφώνεται και με αυτά τα όπλα προχωρά. Αυτή που δεν έχει σχέση με τη λαμογιά, τις πελατειακές σχέσεις και τις «πλάγιες» εξυπηρετήσεις.
Μιλάμε για την Ελλάδα της γνώσης, της μάθησης και του πολιτισμού που είναι η μοναδική ελπίδα για τη μελλοντική μας επιβίωση ως χώρα και έθνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου