Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΝΙΤΣΕ

Ονομάστηκε μείζων φιλόσοφος. Το έργο του τεράστιο, η σκέψη του πρωτοποριακή. Εφυγε από τον κόσμο τρελός, αλλά άνοιξε για τον κόσμο μονοπάτια σκέψης που αργότερα έγιναν λεωφόροι. Δεν το έθλιβε ο θάνατος, άλλωστε φιλοσοφία είναι η θεώρηση του ανθρώπου απέναντι στο θάνατο, αλλά το ανεκπλήρωτο έργο του.
Πολλές φορές όταν μιλάμε για τη δυτική φιλοσοφία, ο νους πάει κατευθείαν σε αυτόν. Ο λόγος για τον Φρειδερίκο Νίτσε, ή τον Φρειδερίκο Βίλχελμ Νίτσε όπως είναι το πλήρες όνομά του που γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1844.
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους παγκοσμίως, τον κορυφαίο υπαρξιστή φιλόσοφο, με τεράστιο έργο, το οποίο αποτελεί τη βάση της δυτικής φιλοσοφίας. Πάνω σε αυτό το έργο «πάτησαν» πολλοί μεγάλοι φιλόσοφοι μεταγενέστεροι του Νίτσε.
Ο Φρειδερίκος Νίτσε, ο πρωτοπόρος και ο μεγαλύτερος των υπαρξιστών φιλοσόφων είχε βαθιές επιδράσεις από τον Πλάτωνα. Γεννήθηκε στην πόλη Ράικεν κοντά στη Λειψία. Ηταν ήταν γιος λουθηρανού πάστορα και γόνος βαθιά θρησκευόμενης οικογένειας. Λέγεται πως επειδή η ημερομηνία γέννησής του συνέπεσε με τα 49α γενέθλια του βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκου Βίλχελμ Δ', έλαβε προς τιμή του και το όνομα Βίλχελμ, το οποίο αργότερα έπαψε να χρησιμοποιεί.
Πάνω στη σκέψη του Νίτσε, «βάδισε» ο Νίκος Καζαντζάκης, αλλά δυστυχώς και χωρίς ο ίδιος ο φιλόσοφος να το θέλει και βεβαίως να το ξέρει, βάδισαν και άλλοι, όπως ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος βασίστηκε στο σημαντικότερο έργο του Νίτσε, τον Υπεράνθρωπο (Τάδε έφη Ζαρατούστρα) για να χτίσει το πρότυπο της Αρείας φυλής.
Ο Φρειδερίκος Νίτσε έφυγε από τη ζωή στις 25 Αυγούστου 1900, μετά από 11 χρόνια παράνοιας. Εφυγε μόνος και μόνος και τρελός και στενοχωρημένος γιατί δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το τόσο πλούσιο έργο του. Αυτό τον έθλιβε, αλλά μετά από χρόνια αυτό το έργο του αναγνωρίστηκε και πάνω του στηρίχθηκαν πολλοί μεταγενέστεροι «μεγάλοι» φιλόσοφοι και ο ίδιος ο Νίτσε, έστω και μεταθάνατον, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μείζονες φιλοσόφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: