Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΤΣΑΡΤ

Η λέξη Σάλτσμπουργκ είναι σύνθετη και αποτελείται από τις λέξεις Salz που στα γερμανικά σημαίνει αλάτι και Burg που επίσης στα γερμανικά σημαίνει κάστρο, το οποίο δεσπόζει στο λόφο πάνω από την πόλη και αποτελεί το σήμα κατατεθέν μιας πόλης που έγινε κυρίως διάσημη γιατί είναι η γενέτειρα του Μότσαρτ κατά πρώτο λόγο, αλλά και ενός ακόμη σπουδαίου Αυστριακού συνθέτη, του Φον Κάραγιαν, κατά δεύτερο λόγο. Το Σάλτσμπουργκ είναι μια απαράμιλλης ομορφιάς πόλη, με έντονο το στοιχείο του μπαρόκ και την παλιά της πόλη να αποτελεί προστατευόμενη περιοχή της UENSCO.
Σε αυτή την πόλη, η διεξαγωγή των τριών αγώνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος φαίνεται ότι δεν θα της προσφέρει τίποτα το ιδιαίτερο στην ανάπτυξή της, αν και το Σάλτσμπουργκ που ήταν υποψήφιο και για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 τους οποίους κέρδισε το Σότσι της Ρωσίας, δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη το Euro για να αναπτυχθεί, καθώς είναι αναπτυγμένο. Εδώ ζουν άνθρωποι υψηλών εισοδημάτων, άνθρωποι της διανόησης και του διεθνούς τζετ σετ και μια τέτοια πόλη δεν έχει προφανώς ανάγκη για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη τα τρία μόλις παιχνίδια που θα γίνουν εδώ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, αν και οι καταστηματάρχες της περιοχής έχουν αρχίσει και φέρονται…ελληνικά ως προς τις τιμές, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες είναι «τσιμπημένες» προς τα πάνω.
Το Euro λοιπόν, όχι μόνο δεν πρόκειται να βοηθήσει την πόλη αυτή, αλλά αντιθέτως φαίνεται να της κάνει κακό, όχι τόσο στην πόλη καθ΄ αυτή, όσο στα σύμβολά της, αφού τις ημέρες αυτές υπάρχει μια άκρατη εμπορευματοποίηση του Μότσαρτ, τη μορφή του οποίου βλέπεις εκτός από τα διάσημα σοκολατάκια του Σάλτσμπουργκ και σε μπλούζες, κασκόλ, κούπες και αναμνηστικά της διοργάνωσης. Και αν αυτό μπορεί να γίνει ανεκτό έως ενός σημείου, το να κρυφτεί το άγαλμα του Μότσαρτ στην ομώνυμη πλατεία από τα περίπτερα των χορηγών, όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, αλλά είναι εξοργιστικό.
Το πώς και το γιατί οι αρχές της πόλης έδωσαν άδεια για να γίνει αυτό είναι άλλο θέμα που σαφώς θα πρέπει να απασχολήσει. Εκείνο, όμως, που πρέπει να επισημανθεί κυρίως είναι η άκρατη εμπορευματοποίηση που επιχειρείται και η οποία προσβάλλει την παράδοση και την κουλτούρα της πόλης, αλλά και το μεγαλύτερο σύμβολό της, τον Βόλφαρντ Αμαντέους Μότσαρτ, ο οποίος, όμως, την είχε πει «μισητή πόλη» και τη εγκατέλειψε για να παει να ζήσει στη Βιέννη όπου και πέθανε και η οποία τον διεκδικεί (και τον έχει κερδίσει) κατά το ήμισυ από το Σάλτσμπουργκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: