Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ "ΦΟΝ ΚΑΡΑΓΙΑΝ"

Ολες αυτές τις ημέρες είχαμε γράψει πολλά περί της «ελληνικότητας» του Σάλτσμπουργκ και της σχέσης του με την Ελλάδα και δη την Αρχαία Ελλάδα, τα οποία οφείλονται κυρίως στη λατρεία των Βαυαρών, στους οποίους ανήκε η αυστριακή πόλη μέχρι το 1816 για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Τα αγάλματα του Ηρακλή που υπάρχουν στην πόλη που φιλοξένησε την εθνική μας ομάδα στο Euro 2008, το άγαλμα του Αινεία και το σπίτι που γεννήθηκε ο Οθωνας, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, είναι στοιχεία που δείχνουν τη σχέση του Σάλτσμπουργκ με τη χώρα μας.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Υπάρχουν πολλά περισσότερα, όπως πολύ σωστά μας υπενθυμίζει ο αναγνώστης Σωτήρης Χογκνός από τη Νυρεμβέργη, πρόεδρος όπως μας λεει, του συλλόγου αδελφοποίησης Νυρεμβέργης- Καβάλας. Ο κ. Χογκνός μας υπενθύμισε την ελληνική καταγωγή ενός ακόμη διάσημου τέκνου του Σάλτσμπουργκ μετά τον Μότσαρτ, του συνθέτη Χέρμπερτ φον Κάραγιαν (1908-1989), κατά πολλούς ο κορυφαίος μαέστρος του 20ου αιώνα και αποκαλούμενος ως παιδί- θαύμα στο πιάνο.
Ο φον Κάραγιαν ήταν ο γιος οικογένειας ελληνικής καταγωγής από το Σάλτσμπουργκ. Ο διάσημος αυτός συνθέτης, του οποίου η ζωή και η καριέρα «αμαυρώθηκε» το 1935 όταν έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος, ήταν δισέγγονος του Γεωργίου Ιωάννη Καραγιάννη, Βλάχου στην καταγωγή, ο οποίος γεννήθηκε στο Βλάστη Κοζάνης και από εκεί έφυγε για τη Βιέννη. Σύμφωνα με τον κ. Χογκνό, ο πατέρας του φον Κάραγιαν, δεν εξελέγη πρύτανης του πανεπιστημίου του πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ, επειδή αρνήθηκε να ασπαστεί τον καθολικισμό και παρέμεινε ορθόδοξος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: