Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ 2008 ΞΕΚΙΝΑ

Ηταν τέσσερα χρόνια πριν, καλοκαίρι του 2004. Ηταν σαν παραμύθι, γλυκό όμορφο και όσοι τότε το ζήσαμε θα μπορούμε για χρόνια να το κουβαλάμε με περηφάνια και να το διηγούμαστε. Ηταν όμορφο εκείνο το καλοκαίρι στα πορτογαλικά γήπεδα, εκεί όπου άλλαξε το ρουν της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ηταν τότε που η Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη στην Ευρώπη.
Τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει και η παρουσία της εθνικής μας σε τελικές φάσεις ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου δεν συνιστά πια έκπληξη. Πόσο μάλλον, όταν καταφθάνει ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Αυστρία για να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Που θα φθάσει, πόσο ψηλά θα παει; Κανείς δεν ξέρει, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η ομάδα έχει τα φόντα και μπορεί να διακριθεί και πάλι. Είναι διαφορετική, πιο ώριμη, με μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο και πιθανώς πιο καλή από εκείνη που πήρε την πρωτιά στην Ευρώπη τέσσερα χρόνια πριν, με πιο ώριμο ακόμη και τον ίδιο τον Οτο Ρεχάγκελ.
Τέσσερα χρόνια μετά από εκείνο το μαγικό καλοκαίρι να’ μαστε και πάλι εδώ. Καλοκαίρι του 2008. Ετοιμοι πιθανώς για το νέο παραμύθι μας, για τη νέα περιπέτειά μας. Από την Πορτογαλία και τις μυρωδιές του Ατλαντικού, στην Αυστρία και το Σάλτσμπουργκ, στη σκιά των Άλπεων, σε μια πόλη που έχει προσφέρει πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό και εξακολουθεί να προσφέρει. Στην πόλη του Μότσαρτ και του Φον Κάραγιαν που κάθε χρόνο είναι ένα ατέλειωτο υπαίθριο φεστιβάλ και που φέτος προστίθεται στη σωρεία των εκδηλώσεων και το Euro.
Μια πόλη που την ερχόμενη Τρίτη στις 10 του μήνα θα γίνει κάτι σαν μια μικρή Ελλάδα, με το πρώτο παιχνίδι της εθνικής μας. Γεγονός αναμφισβήτητα μεγάλο για τους απανταχού Ελληνες, καθώς οι κάτοικοι του Σάλτσμπουργκ φαίνεται να περιμένουν με μεγαλύτερη αγωνία τη συναυλία που θα δώσει εδώ την Τετάρτη 11 Ιουνίου ο εκ των διασημότερων εν ζωή ρόκερ Μπομπ Ντίλαν.
Στο Σάλτσμπουργκ την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε και το πρώτο φεστιβάλ λογοτεχνίας, του οποίου μια από τις ενότητες ήταν αφιερωμένη στην ελληνική μυθολογία, για την οποία συζήτησαν λογοτέχνες και διανοούμενοι απ’ όλο τον κόσμο. Πιθανώς, θέλουμε να το ελπίσουμε και να το ευχηθούμε, τα κατορθώματα των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας που ακούστηκαν και διαβάστηκαν εδώ την περασμένη εβδομάδα, να ήταν ο προάγγελος των επιτευγμάτων των σύγχρονων Ελλήνων, των παιδιών της εθνικής μας ομάδας για τους οποίους οι Πορτογάλοι πολύ προφητικά είχαν χαρακτηρίσει στο Euro ως «τους 11 σύγχρονους θεούς της Ελλάδας».
Όπως και να’ χει πάντως, ότι και αν συμβεί εδώ στην πόλη του Τιρόλο και επειδή σημασία πάντα έχει ο προορισμός προς την Ιθάκη και όχι η Ιθάκη καθ’ αυτή, ας απολαύσουμε το νέο μας παραμύθι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: